Borsalarda çöküş mü başlayacak?

Doktor Kıyamet lakaplı yatırım danışmanı Marc Faber "McDonald's borsalarda çöküşün sinyalini verdi" dedi

Borsalarda çöküş mü başlayacak?

Uzun zamandır ABD borsalarında büyük bir düşüş yaşanacağı yönünde tahminlerde bulunan Doktor Kıyamet lakaplı yatırım danışmanı Mark Faber, bu kez McDonald’s’ın çöküşün habercisi olduğunu söyledi. McDonald's salı günü satışlarında küresel çapta yüzde 3,7 düşüş görüldüğünü açıklamış, yeni açılan mağazalarında son 10 yılın en kötü aylık satış performansına imza atmıştı. CNBC yayına katılan Faber, bu rakamların dünya genelinde merkez bankalarının küresel ekonomiye verdiği hasarı gösterdiğini, önümüzdeki dönemde kötü haberlerin geleceğini söyledi.

ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

Faber, “Kimse borsalarda çöküşe tam olarak neyin neden olacağını bilmiyor ama McDonald’s’ın satış rakamları büyük hayal kırıklığı yarattı. McDonald’s dünya ekonomisi için çok iyi bir göstergedir. Eğer şirket satışlarını artırmazsa, bu para politikalarının işe yaramadığı, tüketici fiyatlarının arttığı ve gelirlerin azaldığı anlamına gelir. Demek ki insanların alım gücü azalıyor” dedi.

DÜZELTME BEKLENTİSİ

Doktor Kıyamet, ABD borsalarında yakın zamanda yüzde 20-30 oranında düzeltmenin yaşanacağı yönündeki beklentisini de yineledi. Faber uzun zamandır ABD Merkez Bankası Fed’in para politikalarının varlık fiyatlarını yukarı çektiğini ve ekonomiyi dengelemek yerine enflasyona neden olduğunu söylüyor.