Bütçeden özel güvenliğe yapılan harcama 3 milyara koşuyor

Bütçeden özel güvenliğe yapılan harcama Emniyet bütçesindeki artışı aratmıyor.

Bütçeden özel güvenliğe yapılan harcama 3 milyara koşuyor

Devam eden 2015 bütçe görüşmelerinde, önmüzdeki yıla dair planlanan harcamalar dikkat çekiyor.

Cumhuriyet'ten Çiğdem Toker'in haberine göre, hızlı ve yüksek artış gösteren kamu harcamaları arasında “özel güvenlik hizmet alımı”, özel bir yere sahip. KİT’lerden belediyelere, bakanlıklardan üniversitelere kadar her ay, onlarca kamu kurumu “özel güvenlik hizmeti” ihalesi açıyor.

Maliye’nin son bütçe verilerine göre, devlet, kasım ayında özel güvenlik şirketlerine 76.3 milyon TL ihale bedeli ödemiş.

Bu tutarla birlikte, devletin 2014 yılı özel güvenlik harcaması 11 ayda 706.5 milyon TL’ye ulaşıyor. Bu tutarla birlikte 2009 yılından itibaren, devletin “özel güvenlik hizmeti” için yaptığı harcama, 2 milyar 762 milyon TL’ye ulaştı.

Çiğdem Toker'e göre, altı yıl öncesine kadar bütçe kalemleri arasında yer almayan “özel güvenlik hizmet” alımının, her yıl daha büyük parçalar kopardığını gösteriyor elbette. Ama başka önemli şeyler de gösteriyor:

Yeni yapılan lüks kamu binalarını, toplumsal destek görmeyen altyapı projelerini, hızlı ve pratik bir çözümle halktan koruyor.
Sosyal güvencesiz, dolayısıyla SGK’ye yük getirmeyen bir alan olarak istihdam deposu olarak kullanılıyor.
Şiddet aygıtı olarak, emniyete destek veriyor.
Özel sektöre kaynak transferi sağlıyor. Devletin “özel” şiddet aygıtı “özel güvenlik harcamaları” 3 milyar TL’ye koşuyor.