Çalışmayan anne nasıl doğum parası alır?

Çalışmayan anneler doğum yardım parası alabilir mi? Çalışmayan anneler doğum parası almak için nereye başvuru yapmalı? İşte yanıtı

Çalışmayan anne nasıl doğum parası alır?

Çalışan anne devletten, süt parası, doğum iznindeyken çalışmadığı dönemin parasını, yarım gün ödeneği dahil bir çok kalemde yardım alıyor. Peki çalışmayan anne "doğum yardımı" parası alabilir mi? Bu sorunun yanıtı evet. Çünkü 2015'te çıkan bir yasayla çocuk dünyaya getiren ve çalışmayan annelere de "doğum yardımı" hakkı tanındı.

Klasik görüşe göre, baba evi geçindirmekle yükümlü, anne ise evin düzeninden ve çocuğun bakımından sorumlu, ancak dünyadaki gelişime paralel bir şekilde çalışan anne oranı da gün geçtikçe artıyor. Anneler iş hayatında kendilerine yer buldukça, devlet tarafından da bir takım teşvikler ve ayrıcalıklardan faydalanıyor. Bu teşviklerden bir tanesi de "doğum yardımı". Devlet kurumlarına başvuran anne, 7500 liraya kadar yardım alabiliyor.

ÇALIŞAN ANNENİN SGK'YA BAŞVURMASI YETERLİ
SGK anneye, anne sigortalı değilse babaya, her doğumda 149 TL ödüyor. Bunun için SGK il müdürlüklerine ya da genel merkezine 5 yıl içinde başvurmak yeterli. Doğum öncesi yada sonrası 112 gün izin kullanan bir anne, çalışmadığı günlerin parasını alabiliyor. Asgari ücretle çalışan bir anneye ödenen para da 5050'TL'yi buluyor.

ÇALIŞMAYAN ANNE YARDIM ALABİLİR Mİ?
Devlet çalışmayan anne içinde ödeme yapıyor ancak bir çok kişi bundan haberdar değil. 2015 yılında çıkarılan bir yasayla annenin ya da babanın veya her ikisinin Türk vatandaşı olması halinde, doğum yardımı alabiliyor.

PEKİ BUNUN İÇİN NE YAPMALI?
Başvuru için öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca hazırlanan dilekçeyi doldurmanız gerekiyor. Başvurma imkanınız yoksa eşiniz ya da bir akrabanız da sizin yerinize başvurabilir. Kent merkezinde yaşıyorsanız ,Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ya da Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne, ilçede ikamet ediyorsanız; bulunduğunuz yerin kaymakamlığına başvurmanız gerekir.

NE KADAR ÖDEME ALIRSINIZ?
Kanuna göre ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğanlar için de 600 TL doğum yardımı ödeniyor.

DOĞUM PARANIZI BİZZAT ALMANIZ GEREKİYOR!
PTT üzerinden yatırılan doğum yardımı paranızı alabilmeniz için bizzat gitmeniz gerekiyor. Öte yandan Alo 183 - Sosyal destek hattı üzerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan da arayarak paranızın yatıp yatmadığını sorgulayabilirsiniz.

EMZİRME ÖDENEĞİ ALABİLMEK İÇİN EŞİNİZİN ÇALIŞMASI ŞART!
Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için sigorta şartı bulunmuyor ama eşinizin sigortalı olması halinde bu haktan faydalanabiliyorsunuz. Her yıl süt parası yeniden belirleniyor. Bu yıl süt parasının tutarı 133 liradan 149 liraya çıktı.
Konuyla ilgili detaylı bilgiye erişmek isteyenler Aile, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'nın ilgili sayfasından ulaşabilirler.

Ruken Canan