Çin parlamentosu siber güvenlik yasasını onayladı

İnsan hakları grupları ve yabancı şirketlerin karşı çıktığı siber güvenlik yasası, Çin parlamentosunda onaylandı

Çin parlamentosu siber güvenlik yasasını onayladı

Çin parlamentosu, yabancı iş çevreleri ve insan hakları gruplarının eleştirdiği bir siber güvenlik yasasını, hacker ve terörizm tehlikesine karşı korunma gerekçesiyle onayladı.

Çin'de hükümetin kararlarını genellikle tartışmadan onaylayan parlamentodan bugün geçen yasa Haziran 2017'de yürürlüğe girecek. Bir parlamento yetkilisi, yasanın büyük bir internet gücü olan Çin için "objektif bir ihtiyaç" olduğunu söyledi.

Yasayı eleştiren çevreler, bunun yabancı teknoloji şirketlerini "kritik" olarak görülen bazı sektörlerden dışlayacağını ve tartışmalı güvenlik denetimleri ile bazı verilerin Çin'de kurulu servis sağlayıcılarında toplanması gibi zorunluklar getireceğini söylüyor. İnsan hakları savunucuları da bu yasayla Çin'in dünyanın en gelişmiş sansür mekanizması olarak tanımlanan İnternet kısıtlamalarını daha da artıracağını savunuyorlar.

Sayıları 40'ı aşan küresel şirket Ağustos ayında Başbakan Li Keqiang'a başvurarak yasanın tartışılan bölümlerinin değiştirilmesini istemişti. Çinli yetkililer ise yasanın yabancı iş dünyasının çıkarlarına müdahale oluşturmayacağını
söylemişlerdi. Bazı yabancı şirketler, yeni yasayla Çin pazarında faaliyet gösterebilmek için ya mülkiyet haklarından vazgeçmek ya da bazı ürünlerde arka kapılar kullanmak zorunda kalacaklarını söylüyorlar.