Darknet'te dolaşırken karanlık tarafa geçmeyin

İlk olarak sanal para birimi Bitcoin ile adını duyuran ‘Darknet’ (Karanlık internet), sıradan internette takip edilmekten bıkanların öncelikli tercihi haline geldi. Ancak bildiğimiz internetin en az 500 katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen bu âlem de akıl almaz tehlikelerle dolu

Darknet'te dolaşırken karanlık tarafa geçmeyin

Habertürk gazetesinden Mahmut sancak'ın haberine göre,sanal âlem 20 yılda sadece iletişimimizin değil hayatımızın da önemli bir parçası haline geldi. Alışverişten eğlenceye, eğitimden sağlığa kadar internetin el atmadığı herhangi bir yaşam kesiti neredeyse kalmadı.Ancak pek çok konuda olduğu gibi talebin hızla artması internette de kalitenin istenilen seviyenin altında kalmasına neden oluyor. Son 10 yıldır internette kalitenin sürekli düştüğü en önemli konuların başında güvenlik ve kişisel özgürlükler geliyor. Gün geçmiyor ki çalınmış kimlik bilgileri veya korsan saldırılara hedef olmuş şirketlerle ilgili haberlerle karşılaşmayalım. Bu tedirginlik özellikle ABD’li eski NSA (National Security Agency - ABD’nin haber almaya yönelik askeri gizli servisi) çalışanı Edward Snowden’ın geçtiğimiz yıllarda yaptığı itiraflarla daha da arttı. Buna göre NSA ve İngiliz gizli haber alma ajansı GCHQ (Government Communications Headquarters) izinsiz olarak dünya üzerindeki tüm dijital iletişim ağlarını dinleyerek bilgi topluyor. Özetle ister devlet başkanı ister simitçi olun dijital iletişim kanallarını kullandığınız anda bilgileriniz büyük ihtimalle birilerince dosyalanıyor.

ODALAR SIRLARLA DOLU

Sanal ortamda takip edilmeden dolaşmak imkansız hale geldiği için pek çok kullanıcı daha güvenlikli alternatif internet arayışlarına girdi. Son dönemde öne çıkan en popüler seçenek ise TOR (The Onion Router) network sistemi oldu.


Haberin devamını okumak için tıklayınız...