Denizbank'ın sahibine kötü haber

Yaptırım listesinde!

Denizbank'ın sahibine kötü haber
ABD, Rusya'ya uygulanan yaptırımların finans, enerji ve savunma sektörlerini içerecek şekilde genişletildiğini açıkladı. ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın "Ukrayna'nın doğusundaki tansiyonu tırmandırmaya devam ettiği" gerekçesiyle yaptırımların genişletildiği duyuruldu. Açıklamada, Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ın yaptırım listesine alındığı belirtilirken, bazı Rus bankalarına uygulanan finansal kısıtlamaların da artırıldığı bildirildi. Bu bankalar arasında, Moskova Bankası, Rus Tarım Bankası, Gazprombank OAO, VEB ve VTB Bank yer aldı.

ENERJİ ŞİRKETLERİ YAPTIRIM LİSTESİNDE

Rusya'nın enerji sektöründe faaliyet gösteren 5 şirket (Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas, Rosneft) ve sanayi sektörününün en büyük şirketlerinden Rostec de ABD'nin yaptırım listesine eklendi. ABD Hazine Bakanlığı, Rus devletine ait 5 savunma teknolojisi şirketinin mal varlıklarını da dondurdu. Bu şirketlerin isimleri ise şöyle: OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB, ve JSC NIIP.

26 EYLÜL SON TARİH

ABD Hazine Bakanlığı, Amerikalı kişi ve kuruluşlara, yukarda belirtilen Rus şirketleriyle olan ticari ilişkilerini sonlandırmaları için 26 Eylül'e kadar zaman tanıdı. Genişletilen yaptırımlar çerçevesinde, Rusya'nın ABD'ye olan mal ve hizmet ihracatları da yasaklandığı bildirildi. ABD'nin genişletilen yaptırımları, Avrupa Birliği'nin açıkladığı yeni yaptırım kararlarıyla benzerlik gösteriyor. AB, Ukrayna krizi bağlamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen 24 kişi ile 15 şirkete yönelik AB ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

‘İZOLASYON DEVAM EDECEK’

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, konuyla ilgili açıklamasında, "Rusya'nın Ukrayna'nın istikrarını bozmayı amaçlayan çabaları bariz girişimleri ve doğrudan askeri müdahalesine karşılık olarak, Avrupalı müttefiklerimizle uyumlu olarak yaptırımlarımızı derinleştirdik. Atılan bu adımlar, Rusya'ya karşı devam eden uluslararası işbirliğini güçlendiriyor" dedi. Lew, Rusya'nın ekonomik ve diplomatik izolasyonun, "yaptıkları ve söyledikleri birbiriyle örtüşmediği sürece büyüyerek devam edeceği" uyarısında bulundu. "Rusya'nın Ukrayna ve diğer uluslararası ortaklarla işbirliği yapması ve uzun süreli bir anlaşmaya varması gerekiyor. Eğer bunu yaparsa yeni yaptırımlar askıya alınabilir" diyen Lew, Rusya ekonomisinin, hükümetin kanunsuz eylemleri nedeniyle şimdiden ağır yara aldığını savundu. Uzmanlar da konuya ilişkin olarak, "Büyüme oranının sıfıra yaklaştığı Rus ekonomisinin, özellikle de finansal piyasalarının, genişletilen yaptırımlar sonucu kötüleşmeye devam edeceği" değerlendirmesini yaptı.