Dikkat! Son 10 gün

Bitlis Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Sadullah Korkut, hükümet tarafından çıkarılan ‘Torba Yasa’ kapsamında sosyal güvenlik borcu bulunan işveren ve SGK’lıklar için başvuru süresinin 2 Şubat 2015 tarihinde sona erdiğini hatırlattı.

Dikkat! Son 10 gün

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Sadullah Korkut, Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasa çerçevesinde Bitlis’te 198 milyon TL’lik bir işlem gerçekleştirildiğini, bugüne kadar yapılan müracaatlardan 17 bin 500 TL’lik bir gelir elde ettiklerini ifade etti. Korkut, yapılandırma kapsamında başvuruların 2 Şubat 2015 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, “İşverenlerimizin prim borçları, idari para cezaları, işsizlik ve kendi hesabına olan prim borçları ile ilgili müracaatları aldık. Müracaatlarımız devam ediyor. Torba Yasa Kanunu özellikle prim ve Bağ-Kur kapsamındaki prim yapılandırmaları ile ilgili süre 2 Şubat’ta sona erecek. İşverenlerle ilgili sıkıntılarımız yok. Bağ-Kur kapsamında olan vatandaşlarımızın emekli şartlarını yerine getiren, ancak prim borcu olanları bekliyoruz. 2 Şubat tarihinden sonra bankalarda kredi desteği vermeyecektir. Sıkıntıya girmeden müracaatlarını alalım. Bize bu kapsamda müracaat edenler 10 bin kişiye yaklaştı. Burada 198 milyonluk bir işlem yapıldı. Bu işlem çerçevesinde 17 milyon 500 bin TL tahsilat yaptık” dedi.

Yeşil kartlıların 1 Ocak 2012 tarihinde çıkarılan yasa ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındığını hatırlatan Korkut, “Bu kanun kapsamında sigortalı ya da sigortalı olmasın bunlar kapsam içine alındı. Eskiden yeşil kart kapsamında olanlar da GSS kapsamına alındı. Bu vatandaşlarımız kanundan habersiz. Bugüne kadar müracaat etmedikleri gerekçesi ile resen tescil yaptık. Bunun ardından vatandaşlarımıza 5-7 bin TL’lik bir borç tahakkuk etmiştir. Bu kapsamda borçlara 7 aylık bir süre tanındı. Nisan ayına kadar sürecek müracaatlarda bugüne kadar istenilen talebe ulaşamadık. 5 bin TL borçlu görünüyor. Bugüne kadar 500 kişiye yakın bir müracaat var. Mutlaka genel sağlık sigortası kapsamsında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekiyor. Son başvuru tarihi 30 Nisan 2015’tir. Bize ve merkezlerimize başvurarak borçlarını yapılandırmaları gerekiyor. Bu yasayı da değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Bu yasa her zaman çıkmıyor” şeklinde konuştu.