Dolar 2 TL'ye iner mi?

Rusya'dan kaçan paranın Türkiye'ye giriyor olması doların gücünü zayıflatıyor

Dolar 2 TL'ye iner mi?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışında acele etmeyebileceği ve Avrupa Merkez Bankası’nın daha da gevşek politika uygulayabileceği beklentisiyle dolar, 11 Haziran’dan beri ilk kez 2.09 TL seviyesinin altına geriledi.

Salı günü ABD Haziran ayı enflasyon verisi ile 2.11’in altına inen ve dün sabah güne 2.1050’nin altında başlayan dolar/TL en düşüş 2.0895 seviyesini gördü. ABD’de tüketici fiyatları endeksi geçen ayki sert yükselişinin ardından Haziran’da yüzde 0.3 ile beklentilerin düzeyinde arttı.

ABD’de yıllık enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.1’e sert yükselmişti. Bir bankanın döviz masası müdürü, “Küresel iyimserlik kurdaki düşüşte ana belirleyici.

Ancak Rusya riskini almak istemeyen bazı yatırımcılar risk iştahını Türkiye lehine kullanıyor. Bir diğer taraftan önemli teknik seviyelerin kırılmış olması daha fazla düşüşün de önünü açıyor” dedi.

Bankacıların verdiği bilgiye göre Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle yatırımcılar bu ülkelere ilişkin riskini azaltmak ancak küresel piyasalardaki risk iştahını da değerlendirmek istiyor.

Buna paralel olarak yatırımcılar Rusya’ya aktaracakları bazı girişleri Türkiye’ye yönlendiriyor. Bu trend, TL’nin dolar karşısında gelişmekte olan diğer para birimlerinin üzerinde performans göstermesine destek oluyor. TL dün dolar karşısında yüzde 0.75 değer kazanırken, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kazanç yüzde 0.1 ile yüzde 0.6 arasında kaldı.