Dolar 2,5 lira olur mu?

Ekonomistler, dolardaki yükselişin hangi seviyelere kadar devam edebileceğini değerlendirdi.

Dolar 2,5 lira olur mu?

Merkez Bankası'ndan gelecek hafta faiz artışı geleceği beklentisi ve Fed’in ABD’de ekonomik aktivitedeki sağlam seyre vurgu yapan açıklamaları ardından dolar/TL 2,40'ı aştı. Ekonomistler doların 2,50’ye çıkma ihtimalini değerlendirdi.

ÖKTE: LİRA BASKI ALTINDA

TEB Yatırım analisti Işık Ökte, “TCMB’nin kısa vadede ‘güvercin’ duruşa geçip, 4 Şubat’ta ara toplantı yapabileceğini açıklaması ve Fed’in dün akşam yeni sinyal vermemesine rağmen, ABD büyüme hikayesinde pozitif görünümün devam ettiğini irdelemesi Türk Lirası’nın kısa vadede baskı altında kalmasına yol açıyor. Türk Lirası dolara karşı 2015’te yüzde 2.6 değer kaybıyla 24 gelişen ülke para birimleri arasında 16. sıraya geriledi. (15 Ocak’ta Hindistan rupisinin arkasında ikinci sıradaydı). 2.3775 direncinin dün kırılmasıyla yeni hedefimiz tarihi zirve 2.4145 olacaktır. Sayın Başçı’nın 4 Şubat ara toplantı açıklaması sonrası, TL sepeti de (0.50 USD + 0.50 EUR) bu sabah kritik gördüğümüz 2.55 seviyesi üzerine değer kaybediyor” dedi.

HATİPOĞLU: 2,48’LERE ÇIKMA İHTİMALİ VAR

Saxo Capitol Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu, “Doların Türk Lirası karşısında, 2,40 seviyelerini kırması durumunda büyük ihtimalle ciddi bir geri çekilmenin geleceği seviye 2,48 olacak. Son zamanlarda ciddi bir düzeltme yapmadan önce ciddi yükselişler yaşıyor. Nokta atışı değil ama 2,48 bölgesine kadar çıkması muhtemel görünüyor. Dolar/TL için son zamanların yükseği 2,4120’lerden önce 2,3991 geçmekte zorlanacağı yer gibi görünüyor. 2,4192, 2,4545 bunlar da yine geçmesi zorlanacak direnç noktaları olacak. Bu seviyeler tabii ki Merkez Bankası ciddi bir faiz indirimi yaparsa olacak şeyler. Bana göre bu iş sadece MB’nin ifadeleriyle de olmadı. Genel olarak gelişen ülke para birimlerine bakarsak oralarda da düşüş var. Gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında düşmesinin nedeniyse bu piyasalarla ilgili risk algısının artması. Şu anda risk algısının artmış olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

PAZI: 2,45’LERE KADAR ÇIKABİLİR

Finans Invest Yatırım Danışmanı Serdar Pazı, “Bizim yıl sonu için beklentimiz 2,38 seviyesi ancak yıl içinde dalgalanmalar yaşanabilir, bu da normal. Dün ABD Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalarda ABD ekonomisinde güçlenmenin devam etmesi ve faiz artışı konusundaki görüşün korunması ve buna ek olarak bizim merkez bankamızdan yakın zamanda faiz indirimi geleceği beklentisi Türk Lirası’nda aşağı yönlü baskı yaratıyor. Yakın zamanda dolar Türk Lirası karşısında 2,41 seviyesinin aşılması halinde 2,45’lere kadar çıkabilir” dedi.

KUĞUCUK: 2,43 SEVİYELERİ GÖRÜLEBİLİR

ALB Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk, “Dolarda 2,41, 2,4150 seviyeleri kısa vadede kanal hedefi olarak duruyor. Onun üzerinde, direncin geçilmesi durumunda 2,43 seviyeleri de görülebilir. Sadece konuyu Merkez’e atmak, resmin bütününü görmemizi engelleyebilir. Risk algısı da artmış olabilir, küresel borsalardaki, özellikle Wall Street’te Dow Jones endeksindeki aşağı yönlü hareketlerin de dolara etkisi izlenmeli” şeklinde konuştu. cnbce