Dolar 3 haftanın en düşüğünde

Dolar/TL, küresel büyümeye ilişkin endişelerin sürmesine karşın küresel risk iştahında yaşanan artışa paralel üç haftanın en düşüğü olan 2.25'in, iki yıllık gösterge faiz ise yüzde 9 seviyesinin altını gördü.

Dolar 3 haftanın en düşüğünde

Dolar/TL, küresel büyümeye ilişkin endişelerin sürmesine karşın küresel risk iştahında yaşanan artışa paralel üç haftanın en düşüğü olan 2.25'in, iki yıllık gösterge faiz ise yüzde 9 seviyesinin altını gördü.

Bankacılar yaşanan sert satış baskılarının ardından teknik seviyelerinde kırılmasıyla tepki alımlarının görüldüğünü ayrıca düşük büyümenin ABD faiz artışının hızını da yavaşlatabileceği beklentininde risk iştahına destek olduğunu söylediler.

Bu hafta her iki yönlü sert dalgalanan dolar/TL geçen hafta 2.29 seviyesinin üzerini test etmiş 2.25 seviyesine ise en son 25 Eylül'de gerilemişti. Bu sabah güne 2.2610 seviyesinden başlatan dolar/TL bugün en düşük 2.2480 seviyesini test etmesinin ardından TSİ 1404'te 2.2485/2.2489 seviyesinden işlem görüyor.

Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek, "ABD faizleri hızlı artırırsa global olarak yavaş büyüme ve güçlü doların ABD ekonomisine zarar vereceği endişeleri, faizlerin kademeli ve yavaş artacağı beklentisini artırıyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş de cari açık ve enflasyon problemlerimize faydalı olabileceği yönünde bir olumlu algılama var" dedi ve ekledi: "Geçtiğimiz günlerde yatırımcı algısını olumsuz etkileyen faktörlere ABD ve Avrupa merkez bankası yönetimleri açıklamalar ve aksiyonlarla destek olacak bu yüzden korkmaya gerek yok şeklinde bir algılama çıkıyor. Bütün bunlar gelişmekte olan para birimlerinde pozitif hareketi destekliyor."

ABD'de genişlemeci politikaların sonuna gelinmesine karşın küresel ekonomide yavaşlama endişeleri global piyasaları baskılamaya devam ediyor. Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasını takip edecek piyasalar bir süredir sert satış baskılarının ardından merkez bankalarının desteklerinin sürebileceği beklentileriyle bugün bir miktar toparlanma gösteriyor.

GÖSTERGE 2 YILLIK FAİZ %9'UN ALTINDA

Tahvil/bono piyasasında ise 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 8.91'e kadar geriledi. Gösterge tahvil en son 9 Eylül'de bu seviyeden işlem görmüştü. Göstege tahvilde dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.19 seviyesindeydi. Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün yüzde 9'a kadar geriledi. 10 yıllık göstege tahvilde dün spot piyasada kapanış ortalama yüzde 9.18 seviyesindeydi, valörde son işlem ise yüzde 9.20 olmuştu. Bankacılar petrol fiyatlarındaki düşüşün, jeopolitik risklerin sürmesine karşın geçen hafta Türkiye'de onlarca kişinin ölümüne neden olan çatışmaların bu hafta sona ermesinin ve bu hafta açıklanan cari açık verilerinin TL'yi destekleyen diğer nedenler arasında yer aldığını belirtiyorlar. Bankacıların hesaplamalarına göre petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüş cari açığı 3-4 milyar dolar iyileştirebiliyor. Ancak etkinin görülmesi için petrol fiyatlarının kısa vadede değil yıl ortalamasını aşağı çekecek kadar uzun süre düşük kalması gerekiyor. Haziran ayında 115 doların üzerine çıkan brent petrolün varil fiyatı bu hafta 83 doların da altını görerek yaklaşık dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Petrol fiyatları ise TSİ 1406'da 86.92 dolardan işlem görüyor.