Dolar 5 haftanın en düşüğünde

ABD enflasyon verisi ile dolar/TL 2,11'in altına gerileyerek 5 haftanın en düşüğünü gördü

Dolar 5 haftanın en düşüğünde

ABD'de Haziran ayı enflasyonunun geçen ayki sert yükselişinin ardından bu ay tahminlere paralel gelmesi sonrası gelişmekte olan ülke piyasalarındaki iyimser seyire paralel dolar/TL de beş haftanın en düşük seviyesi olan 2,11'in altına geriledi.

ABD'de tüketici fiyatları endeksi Haziran'da yüzde 0.3 ile beklentilerin düzeyinde artarken, enerji ile gıda fiyatlarındaki değişimleri içermeyen çekirdek endeks yüzde 0.1 ile beklentilerin altında yükseldi.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Geçen ay beklentilerin oldukça üzerinde bir enflasyon verisi vardı. Bu ay çekirdek verilerin beklentilerin altında kalması enflasyonda korkulan düzeyde bir yükselişin olmadığı hissi yarattı piyasalarda ve bu tahmin de gelişmekte olan ülke piyasalarını olumlu etkiledi" dedi. ABD'de yıllık enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 2.1'e sert yükselmişti.

Haziran'da da enflasyon yıllık bazda aynı düzeyde kaldı. Başka bir bankanın döviz müdürü ise "Çekirdek enflasyondaki düşüş faiz artışlarının zamanlamasının ötelenebilme ihtimalini artırabilir beklentisi piyasalara olumlu yansıdı" dedi.

Dolar/TL geçen hafta jeopolitik endişelerle en son 25 Haziran'da gördüğü 2.1430'a kadar yükselmiş ardından olumsuz haber akışının devam etmemesi nedeniyle piyasalarda toparlanma görülmüştü. Dün akşam 2.1195 seviyesinde olan dolar/TL bugün güne 2.1176/2.1180 seviyesinden başladı.

Kur gün içinde en düşük 2.1085 seviyesinden işlem gördü. Perşembe ve Cuma günü Malezya'ya ait yolcu uçağının geçen hafta Ukrayna'da düşürülmesi sonrası Rusya ve Ukrayna'ya yönelik tedirginliğin tekrar ön plana çıkması ve İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması ardından artan jeopolitik riskler piyasada sert dalgalanmaya neden olmuştu.