Dolar düşüşte!

FED'in faiz artırımının yaklaştığı beklentilerinin tekrar yükselmesi piyasalarda yeni bir tedirginlik dalgası başlattı. Borsa haftaya düşüşle başladı.

Dolar düşüşte!

Yurtiçinde bugün TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verileri beklenecek. Seçim hükümetinin Salı günü yapacağı toplantı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sadeleşme yönünde attığı adımlar olarak yorumlanan değişikliklerin (Türk Lirası zorunlu karşılıklara yapılan faiz ödemesinde değişiklik, bankaların döviz işlem limitinin 50 milyar dolara çıkarılması) piyasaya yansımaları takip edilecek.

Amerikan Merkez Bankası başkanlarını haftasonu yaptığı toplantıdaki açıklamaların faiz artırımının yaklaştığına dair işaretler olarak yorumlanmasıyla Asya hisse senetleri, Mayıs 2012'den bu yana en büyük aylık kaybını genişleterek düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo'da saat 09:06'da yüzde 0,6 gerileyerek Ağustos ayındaki düşüşünü yüzde 8,3'e çıkardı. Standard & Poor's 500 vadelileri yüzde 1,1 geriledi.

DOLAR FED İLE DÜŞÜYOR

FED'in haftasonu Jackson Hole'da yapılan yıllık toplantısında Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, faiz artırımının yaklaştığının işaretini vermediğini söyleyese de Cumartesi günü katıldığı enflasyon konulu paneldeki yorumları Eylül'de bir faiz artırımı olacağı beklentilerini artırdı.

Dolar, FED'in Eylül ayında ay faiz artırabileceği beklentilerinin yükselmesiyle son dönemlerdeki düşük seviyelerinin üzerinde bulunsa da aylık bazda kayıp vermeye hazırlanıyor.

İstanbul serbest piyasada Dolar/TL 2,9250 ve Euro/TL 3,2880 seviyesinde güne başladı. Önceki kapanışta Dolar 2,9200 TL'den, Euro ise 3,2820 TL'den alıcı bulmuştu.

2 Yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi önceki kapanışta yüzde 10,92 olan seviyesini korudu. Sepet Kur 3,10 ve EUR/USD 1,12 üzerinde.

Cumhuriyet altını yüzde 1 yükselerek 710,00TL oldu. Spot altının ons fiyatı yüzde 0,04 yükselerek 1.134,06 Dolar oldu.

BORSA İSTANBUL HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Geçtiğimiz haftayı düşüşle kapatan Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) haftaya yüzde 0,12 değer kaybederek 74.549,25 puandan başladı.

AVRUPA'DA DALGALI SEYİR DEVAM EDİYOR

Avrupa borsaları haftaya düşüşle başladı. Yüzde 0,30 değer kazanarak 22.059,78 puana yükselen İtalya MIB 30 Endeksi Avrupa'nın büyük borsalarından pozitif ayrıştı.

Avrupa'da endeksler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde haftaya satıcılı başladı. Açılışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,2 ve Frankfurt DAX Endeksi ise yüzde 0,64 değer kaybetti.

Avrupa piyasaları bugün Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini bekliyor.

Kaynak:>Habertürk