Dolar ne kadar? (02 Aralık 2016)

Dün yeni bir rekor kırarak 3.50 TL'yi de geçen dolar güne 3.49 seviyelerinden başladı. Ancak dolar öğle saatlerinde 3.59 TL'yi aşarak yeni bir rekor kırdı

Dolar ne kadar? (02 Aralık 2016)

Küresel ekonomik gelişmelerin yanında, Türkiye'de yeniden gündeme gelen referandumun yarattığı gerginlikle dün yeni rekorlar kıran euro haftanın son gününde de yeni rekor düzeye çıkarken, dolar da rekor düzeylere yakın başladı. Öğle saatlerinde dolar 3.59 TL'yi de aşarak 3.5991 TL ile yeni tarihi zirvesini gördü. Euro ise 3.8301 TL ile rekor seviyesine çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara yastık altındaki doları bozma çağrısında bulunarak, "Yastığının altında döviz olanlar gitsin parasını altına dönüştürsün, TL'ye dönüştürsün, TL ve altın değer kazansın. Bu oyunu bozalım" dedi.

Açıklama öncesinde 3,49 seviyelerinde sakin bir seyir izleyen dolar/TL paritesi, Erdoğan'ın konuşması bitmeden 3,5183 ile tarihi zirvesini gördü. Sonrasında yükselişini sürdüren kur, tarihi zirveyi 3,5992 TL'ye kadar taşıdı. Bu seviyeden gelen satışlarla bir miktar gevşeyen kurda işlemler şu dakikalarda 3,55 seviyelerinden gerçekleşiyor.

Merkez Bankası son toplantısında politika faizini yarım puanlık artışla yüzde 8'e yükseltti. Banka böylece Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gitmişti.

TL BU YIL YÜZDE 22 ERİDİ

Gelişmekte olan ülke para birimlerinden ayrışan TL'nin günlük değer kaybı yüzde 2'yi aştı.
Son rekorlarla birlikte Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 22, euro karşısındaki kaybı da yüzde 19'u buldu.

Dolar ne kadar? (02 Aralık 2016) - Resim : 1

Dolar dün ilk kez 3,50'nin üzerine çıkmıştı.

GÖZLER ABD VERİSİNDE

Piyasalar bugün ABD'den gelecek kasım ayı tarım dışı istihdam verisine odaklandı. TSİ saat 16.30'da açıklanacak veri doların yönünde etkili olacak.

MOODY'S DEĞERLENDİRME YAPMAYACAK

Piyasaların yurtiçinde beklediği bir diğer gelişme ise Moody's'in Türkiye not değerlendirmesiydi. Ancak Moodys'in güncel takviminde bugün Türkiye derecelendirme kararı yer almıyor. 23 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "Baa3"ten "Ba1"e indirip, not görünümünü "durağan" olarak belirleyen kuruluş böylece pas geçmiş oldu.

EKK BUGÜN TOPLANACAK

Başbakan Binali Yıldırım, bugün saat 17.00'da Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile görüşecek. Toplantıda, döviz kurları ve ekonomideki son gelişmeler ele alınacak.

PETROL FİYATI DENGELENDİ

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün 54,50 dolarla Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bugün gelen kâr satışlarıyla 53 doların üzerinde dengelendi.