Dolar ne kadar? (25 Ekim 2016)

Dolardaki küresel güçlü seyir kurda baskı unsuru olmayı sürdürüyor. Bankalararası piyasada dolar/TL 3,08 civarında seyrediyor.

Dolar ne kadar? (25 Ekim 2016)

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine ara vermesinin ardından piyasalarda artan güven unsurunun desteğiyle geçen hafta tarihi zirveden yönünü aşağı çeviren kur dolardaki küresel güçlü seyirle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Bankalararası piyasada dolar 3,08 sınırında işlem görüyor.

Dolar yıl sonu itibariyle faizlerin artırılabileceği ihtimalinin güçlünmesiyle diğer altı büyük para birimi karşısında dokuz ayın zirvesine yakın bir seyir izledi. Dolar endeksi bu ay yüzde 3.6 yükseldi.

Başkanlık sistemi tartışmaları, jeopolitik riskler ile küresel piyasaların etkisiyle dolar geçen hafta 3.1140'la tarihi zirveyi görmüştü.

KÜRESEL PİYASALARDA POZİTİF SEYİR

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının aralıkta faiz artırımına ilişkin beklentileri yükseltmesine karşın pozitif seyir izliyor.

ABD'de Chicago Fed Başkanı Charles Evans, dün yaptığı açıklamada, bankanın faiz artırımları için enflasyondaki ilerlemeyi baz alması gerektiğini belirterek, kısa vadeli ekonomik görünümün nispeten iyi olduğunu ifade etti.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise bu yıl bir kez faiz artırılmasına ihtiyaç duyulduğu görüşünü yinelerken, buna karşın düşük faiz oranlarının gelecek 2-3 yıl boyunca süreceğini kaydetti.

Söz konusu açıklamaların ardından Fed'in aralıkta faiz artıracağına ilişkin beklentiler yükselirken, dolar endeksi de çıkışını sürdürerek yaklaşık 9 ayın zirvesinde dengelendi. Dün açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) beklentilerden iyi gelmesinin de etkisiyle Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,47 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,00 değer kazandı.

Analistler, bugün ABD'li teknoloji devlerinden Apple, Alphabet, Google, Amazon ve Twitter'ın üçüncü çeyrek net kar ve gelirleri ile tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirterek, 98,7 seviyelerinde bulunan dolar endeksinin kritik 99,0 direncini aşıp aşamayacağının da izlenmesi gerektiğini bildirdi.

Avrupa tarafında, imalat sanayi PMI verilerinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,47 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,36 yükselirken, İngiltere'de ise sterlin/dolar paritesindeki yatay seyre karşın FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti.

Bugün Asya piyasalarında petrol fiyatları yatay bir seyir izlerken, değerli metal fiyatlarının da dünkü dalgalanmanın ardından sakin bir seyir izlediği dikkati çekiyor. Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 geriledi.

Yurt içinde, düşüş eğilimindeki döviz kurları, konut satışları verilerindeki artış ve yükseliş eğilimindeki dünya borsalarından destek bulan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,38 değer kazanarak 79.933 puan ile 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, bugün yurt içinde kapasite kullanım oranı ve reel kesin güven endeksi, yurt dışında ise Almanya'da Ifo endeksleri ve ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 80.000 ve 80.500 seviyelerinin direnç, 78.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu bildirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı sektörel güven endeksleri

11.00 Almanya, ekim ayı Ifo endeksleri

14.30 Türkiye, ekim ayı Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı

17.00 ABD, ekim ayı Tüketici Güven Endeksi

17.00 ABD, Richmond Fed ekim ayı imalat endeksi