Dolar ne kadar? 30.05.2016

Dolar yeni haftaya 2,96 liranın üzerinde başladı. Spot altın fiyatları ise küresel piyasalarda düşüşünü sürdürerek son 3,5 ayın en düşük seviyelerini gördü.

Dolar ne kadar? 30.05.2016

Serbest piyasada haftanın ilk işlemlerinde dolar kuru 2,9650 liradan, euro ise 3,2940 liradan el değiştiriyor.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yaptığı konuşmada yeni bir faiz artışının yakın zamanda gerçekleşebileceği sinyalini vermesi ve bu sinyalin St. Louis Fed Başkanı James Bullard tarafından da desteklenmesi ardından dolar değer kazanırken dolar/TL'de güne yükselişle başladı.

BORSA YATAY

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yüzde 0,10 düşüşle 77.948,05 puandan açıldı.

BIST 100 endeksi, haftaya önceki kapanışa göre 80,84 puanlık azalışla başlarken, bankacılık endeksi yüzde 0,04 değer kaybetti, holding endeksi ise yüzde 0,14 yükseldi. Açılışta sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,40 ile "spor", en çok kaybettiren ise yüzde 1,60 ile "iletişim" oldu.

Cuma günü genel olarak yatay bir seyir izleyen endeks, yüzde 0,01'lik sınırlı bir kayıpla kapanırken, haftalık bazda yüzde 2,19 değer kazandı.

Analistler, bu hafta yurt içinde cuma günü açıklanacak enflasyon verisinin, yurt dışında ise perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ile cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, BIST 100 endeksinde 77.500 seviyesinin destek, 79.400 ve 80.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

ALTIN DÜŞÜYOR

Kapalıçarşı'da altın fiyatları ise spot altının ons fiyatlarında yaşanan gerilemeye paraelel olarak gram altın 115 liranın hemen altında işlem görüyor. Çeyrek altın ise 187 lira..

Altın fiyatları için tıklayınız...

PİYASALARDA YELLEN ETKİSİ

Asya borsaları, Fed Başkanı Yellen'ın yeni bir faiz artışının yakın zamanda gerçekleşebileceği sinyalini vermesiyle beraber gerilerken, dolar değer kazandı. MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Nikkei endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
Küresel piyasalarda Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması etkisini gösterdi. Asya borsaları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yaptığı konuşmada yeni bir faiz artışının yakın zamanda gerçekleşebileceği sinyalini vermesiyle beraber gerilerken, dolar değer kazandı.

Yellen Cuma günü yaptığı konuşmada, ekonomik büyümenin toparlanma göstermesi ve istihdamın gelişmeye devam etmesi durumunda Fed'in "önümüzdeki aylarda" faiz artırması gerektiğini belirtti.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yenin zayıflaması ve hükümetin önümüzdeki yılın Nisan ayında yapmayı planladığı vergi artışını erteleyebileceğine dair beklentilerin artmasıyla beraber yüzde 0.9 yükseldi.

ABD'de ise bugün Anma Günü dolayısıyla piyasalar kapalı olacak. Wall Street, Cuma günü Yellen'ın konuşmasından önce günü yükselişlerle kapatarak haftaya da pozitif bir kapanış gerçekleştirmişti. CME Group verilerine göre piyasalar Fed'in 14-15 Haziran'da gerçekleştireceği toplantıda faizleri artırma ihtimaline Yellen'ın konuşmasından önce yüzde 30 şans verirken, bu oran Yellen'ın konuşmasının ardından yüzde 34'e yükseldi.