Dolarda irtifa kaybı

Küresel piyasalarda yaşanan iyimserlik yurt içinde de etkisini gösteriyor...

Dolarda irtifa kaybı

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin gelişmekte olan piyasalarda yarattığı iyimserlikle hisse senedi piyasaları yükselirken Dolar yönünü aşağı çevirdi. Cuma günü gelen veriler sonra FED yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve faiz artırımının zamanlamasında önemli olacak makroekonomik verilerin değerlendirildiği Amerikan Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül ayı toplantı tutanakları bankasının faiz artırımını 2015 içinde yapmayacağı beklentilerini artırdı. Bu beklentilerle yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara yönelmesi Türk Lirası da dahil olmak üzere bu ülke para birimlerinin Dolar karşısında değer kazanmasını sağladı.

Dün açıklanan sanayi üretimi verileri de yurtiçi piyasalardaki iyimserlikte etkili oldu. Sanayi üretimi yıllık yüzde 7,2 yükselerek Ocak 2014'ten bu yana görülen en yüksek artışı kaydetti.

Dolar, TL karşısında bir hafta içinde yüzde 5 civarında değer kaybetti. Dün öğleden sonra 2,92'nin altına gevşeyen Dolar/TL güne 2,90 altında başladı.

Euro/TL'de ise açılış fiyatı 3,27 oldu.

Önceki kapanışta Dolar satış fiyatı 2,9250 TL, Euro satış fiyatı ise 3,2850 TL olmuştu.

Euro ve Dolardaki gevşeme ile Sepet Kur 3,08 seviyesine gerilerken, Euro/Dolar paritesi 1,12 üzerinde işlem görüyor.

BORSA İSTANBUL 79 BİN ÜZERİNDE

Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) güne yüzde 0,73 yükselişle 79.237,13 puandan başladı.
Küresel piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) iki günlük rallinin ardından dün yatay bir seyir izleyerek günü 78.661,03 puandan tamamlamıştı.