E Devlet Girişi ve Şifre İşlemleri

Devlet tarafından vatandaşlara sunulan tüm hizmetlerin, internet üzerindeki ortak bir noktada buluştuğu portal olan E-Devlet, özel bir üyelik gerektiren sistemdir.

E Devlet Girişi ve Şifre İşlemleri

Bu nedenle e-devlet’ten yararlanmak ve işlemlerini bu sayede internet üzerinden yapmak isteyen kişilerin ilk olarak E-Devlet’e üye olması gerekmektedir.

E-Devlet Sistemi Nedir? Devlet tarafından sunulan hizmetlerin yanı sıra yerel yönetimlerin işlemlerinin de yapılabildiği E-Devlet portalında 155 kayıtlı kurum tarafından sunulan 1099 hizmet bulunmaktadır. 70 milyonu geçen Türkiye nüfusunun 20.663.438’in kullanmaya başladığı, yoğun bir giriş yapılan E-Devlet, platformu, altyapı olarak da iyi hazırlandığı için sorunsuz bir hizmet vermektedir. Destek ve kullanım bilgisi konularında da iyi bir yardım hizmetinin sunulduğu E-Devlet’te 160 numaralı hat üzerinden gerekli yardım alınabilmektedir. Tüm bu hizmetlere erişim sağlamak için E-Devlet üyelik işlemlerinin yapılması yeterli olmaktadır.

E-Devlet Şifre İşlemleri E-Devlet girişinde her vatandaş kendi özel bilgilerini kullanmalıdır. Bunun için kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılan E-Devlet portalında, kullanıcı adı olarak herkes kendi T.C. kimlik numarasını yazmalıdır. Şifre konusunda ise herkesin ilk olarak PTT’nin herhangi bir şubesine gitmesi gerekmektedir. Başkası üzerinden şifre işlemlerinin yapılması mümkün değildir. Bu konuda sadece vasi tayin edilmesi ile başkası adına işlemler yapılabilmektedir. Bu PTT şubesi üzerinden nüfus cüzdanınız üzerinden ilk E-Devlet şifrenizi alarak bu şifre üzerinden sistemdeki şifre alanını kullanarak giriş yapabilirsiniz. Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken nokta, PTT’de sunulan kimliğin fotoğraflı olmasıdır. Güvenlik açısından sıkı tutulan bu işlemlerde, fotoğraflı olmayan kimliğinizin üzerinden herhangi bir şekilde şifre almanız mümkün değildir. PTT üzerinden ilk defa şifre alacak olan vatandaşların 2 TL şifre ödemesi yapması gerekmektedir. Şifrenin unutulduğu ve tekrar alınması gereken durumlarda ise bu 2 TL ücret yerine 4 TL ödenmelidir.

Şifre Değiştirme PTT’den alınan şifreyi, sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra değiştirmeniz mümkündür. Bunun için kişisel profil ayarlarınızdan şifreniz ile ilgili gereken işlemleri yapabilirsiniz. Bu konuda özelikle unuttuğunuz zamanlarda şifre sıfırlamak için telefon ve mail onayını da yapmayı unutmamalısınız.

E-Devlet’e Kimler Girebilir? E-Devlet portalından yararlanmak isteyenlerin 15 yaşını doldurması gerekmektedir. 15 yaşın altında olan kişiler, portal için gerekli şifre işlemlerini yapabilmek için yetkili değildir. Bunun dışındaki T.C. vatandaş ı olan herkesin bu portaldan şifre işlemlerini yapması şartıyla yararlanması mümkündür ve şifre dışında herhangi şekilde ücret talep edilmemektedir.