Elektriğe sıkıştığımızda Avrupa yetişecek!

"Türkiye’nin Avrupa elektrik şebekesiyle senkronize olması, elektrik kalitesinin onaylanması anlamına geliyor"

Elektriğe sıkıştığımızda Avrupa yetişecek!

Haberturk gazetesinden Deniz Çiçek'in haberine göre, Türkiye’nin elektrik iletim şebekesinin, Avrupa elektrik sistemi (ENTSO-E) ile 10 yılık dönem için bütünleşmesine ilişkin anlaşma, önceki gün Brüksel’de imzalandı. 31 Mart’ta ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisiyle eleştirilerin hedefi haline gelen Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), bu anlaşma ile Türkiye elektrik şebekesinin Avrupa kalitesinde olduğunu ortaya koydu.

TEİAŞ’ın kesintilerin ardından istifa eden Genel Müdürü Kemal Yıldır, anlaşma ile Türkiye’nin elektrik tüketim talebinin aniden arttığı puant saatlere Avrupa’dan 1500 megavata kadar elektrik ithal edebileceğini vurguladı. Yıldır, geçici bağlantı ile Türkiye’nin Avrupa’dan ihtiyaç halinde 500 megavatlık elektrik ithal etme olanağına sahip olduğunu vurgulayarak, “ENTSO-E bizim süresiz bağlanmamızı onayladı, Kaliteli elektrik, AB üyeliği için önemli bir kıstas. Yaşanan büyük kesintide de sistemi toparlarken Avrupa’dan aldığımız elektriği kullandık. İstanbul’un elektriğini bu şekilde sağladık” diye konuştu.

FREKANS, GERİLİM SORUNU OLMAYACAK

Yıldır, Türkiye’nin Avrupa elektrik şebekesiyle senkronize olmasının, elektrik kalitesinin onaylanması anlamına geldiğini belirterek, “Bu da kaliteli elektrik enerjisinin sürekliliği anlamına geliyor. Gerilim, frekans, salınım problemi olmayan elektrik sistemi demek doğru bir tanımlamadır” ifadesini kullandı.

Kaynak:Haberturk