Emeklilikte çifte maaş!

Milyonlarca çalışan hem çifte emekliliğe hem de çifte maaşa kavuşacak.

Emeklilikte çifte maaş!

Çalışanın maaşından ayda en az 50 lira kesilecek, devlet de yüzde 25 katkı sağlayacak. Belli bir süre sistemde kalana maaş bağlanacak Hem tasarruf hem gelir Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ikinci emeklilik için sona yaklaşıldı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren sistemde son rötuşlar yapılırken detaylar da belli olmaya başladı. Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre; yasa tasarısı yakmda Meclis gündemine gelecek. Sistem, çalışanları zorunlu bir tasarrufa yöneltecek ve sonunda da ikinci bir emeklilik imkanı tanıyacak.

Kesinti 50 TL'den başlayacak İsteyen maaşla bu emekliliğini sürdürürken, isteyen toplu para alabilecek. Öncelikle işe yeni başlayacaklar ya da işyerini değiştirecekler otomatik olarak ve zorunlu şekilde bu sisteme dahil edilecek. Tasarruflar aylık en az 50 lira olarak başlayacak.

Buna devletin de en az yüzde 25'lik katkısı olacak. Mevcut çalışanlar da bu sisteme isterlerse dahil olacak. Sistemde kalmak isteğe bağlı olacak.

10 yıl yeterli oluyor

Günümüz şartlarında emeklilerin aldıkları ücret yetmediğinden on binlerce emekli iş peşinde koşuyor.

Bu sistemin amacı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda alınan emekli maaşma takviye niteliğinde ikinci bir maaş imkanı sunmak. SSK'lı kadm en az 20 yıl, erkek ise 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olabiliyor. Ama otomatik BES'te 10 yıl ve 56 yaş şartı var. Yani bu sistemden emekli olmanın şartı daha kolay.
BES, özellikle 56 yaş şartı olduğu için, 50 yaşın altında olup emekli olmasına az kalanlar i için avantajlı gözüküyor.

Ne kadar ödenecek?

10 yıl ve 56 yaş şartını tamamlayanlar yılların birikimini 'yıllık gelir sözleşmesi' yaparak emekli maaşı şeklinde almaya devam edebiliyor. Kim ne kadar maaş alabilir? Örneğin; 18 yaşında ayda 200 lira ödemeye başlayan bir çalışan, BES'ten 56 yaşında emekli olacağından toplam birikimi 380 bin lirayı aşıyor. Bağlanacak maaş ise 1982 lira oluyor. 30 yaşında 100 lira ödemeye başlayanlara ise 56 yaşında 500 lira maaş bağlanıyor. Yani ödenen para ve süre ne kadar artarsa maaş da o kadar yüksek oluyor.