En çok saldırı Türk bankalarına

Antivirüs devi Trend Micro’nun 2014 yılı ikinci çeyrek raporunda Türkiye’de bankaların yoğun siber saldırı altında olduğuna dikkat çekti

En çok saldırı Türk bankalarına

Türkiye, online bankacılıkta en çok saldırıya uğrayan Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı ülke oldu. Trend Micro’nun 2014 İkinci Çeyrek Raporu’na göre, Türkiye’de veri güvenliğine yönelik tehdit potansiyeli yüksek olarak belirlendi. Ülkedeki bilişim altyapısı geliştikçe tehdit potansiyelinin de artacağına dikkat çekildi. Rapordaki verilerde Türkiye’deki en büyük tehditlerin başında online bankacılığa yönelik saldırıların olduğu belirtildi. Türkiye Avrupa’da bu alanda en fazla saldırıya uğrayan ülke oldu. Dünyada ise Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Brezilya ve Vietnam’ın ardından altıncı sıraya yükseldi.

SON ÜÇ AYDA BÜYÜK ARTIŞ

Türkiye’de zararlı online bankacılık yazılımı sayısı özellikle son üç ayda artarak online bankacılık yazılımı kurbanı bilgisayar sayısı 4 bin 567’e yükseldi. Ayrıca Türkiye’deki birçok bilgisayar son 3 ayda Botnet ağına dâhil oldu. Raporda Türkiye 1 milyon 873 bin Botnet bağlantılı bilgisayarla tüm dünyada dördüncü sırayı aldı. Son 3 ay için Türkiye’ye yönelik bir saptama da hedefli saldırılar konusunda. En çok hedef alınan ülkeler arasında Türkiye yedinci sırada.

KİŞİSEL VERİLER TEHLİKEDE

Kimlik Hırsızlığı Araştırma Merkezi’nin (ITRC) verilerine göre ise Haziran 2014’e kadar 10 milyon insanın kişisel verileri açığa çıktı. Bu verilerin büyük çoğunluğu ise kurumların veri merkezlerinden çalındı. 2014’ün ikinci çeyreğinde tüm dünyada Nisan ayında Adobe Flash platformunda gerçekleşen Zero-Day güvenlik açığı ve online açık arttırma sitesi eBay’de gerçekleşerek 145 milyon aktif kullanıcının kişisel verilerini tehlikeye atan güvenlik açıkları da oldukça dikkat çekti. ITRC’nin verilerine göre Haziran ayında 400’den fazla veri güvenliği ihlali gerçekleşti.

ANA HEDEF

Japonya ve Tayvan Hedefli saldırıların yüzde 81’i devlet kurumlarını hedef aldı. Yüzde 62 oranla Tayvan en çok hedefli saldırıya uğrayan ülke oldu. Japonya ise yüzde 22 oranla ikinci sırayı aldı. Bu durumun nedeninin Tayvan ve Japonya’nın devlet kurumlarını hedef alan ve e-posta üzerinden gerçekleştirilen PLEAD ve ANTIFULAI hedefli saldırı kampanyalarının olduğu ortaya çıktı. Türkiye ise yüzde 1 oranla hedefli saldırıya uğrayan ülkeler arasında yedinci sırayı aldı.