En kritik ihalede sürpriz gelişme

Çinde bulunan CPMIEC firmasıyla müzakereleri devam eden uzun menzilli füze projesi, 'teknoloji transferi' konusunda tıkandı.

En kritik ihalede sürpriz gelişme

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın "NATO'ya entegre edilmeyecek" çıkışıyla yeniden gündeme gelen uzun menzilli füze ihalesinde yeni bir gelişme meydana geldi. Sabah'ın haberine göre İhale süreci tamamlanan, Çin'li CPMIEC firmasıyla müzakereleri devam eden uzun menzilli füze projesinde, hükümetin ihaleyi tamamen iptal ederek yeni bir süreci başlatabileceği belirtiliyor.

İSTENİLEN DÜZEYE GELEMEDİ ,ŞARTLARI ZORLUYORLAR
Üst düzey kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda, uzun menzilli füze ihalesinde süreç tamamlandı. Çinli CPMIEC firmasıyla yürütülen müzakerelerde teknoloji transferi konusunda detay çalışmalar yapılıyor. Ancak görüşmelerde, teknoloji transferi konusunda Türkiye'nin istediği düzeye gelinemediği, çalışmaların devam ettiği belirtildi. Eğer Çinli CPMIEC firmasıyla yürütülen müzakereler olumlu sonuçlanmazsa, önce Fransız, o da başarıya ulaşmazsa ABD'li firmayla masaya oturulacak.

HÜKÜMET YENİ KARTINI AÇACAK
Kaynaklar, firmalarla yürütülen müzakerelerin olumlu sonuçlanmaması ihtimalini göz önüne alarak hükümetin, ihalenin tamamen iptalini değerlendirdiğini ve bu yönde ikinci bir çalışma başlattığını belirtiyor. Bununla ilgili savunma sanayisi bürokrasisine çalışma talimatı verildiği öğrenildi. Eğer uzun menzilli füze ihalesinde Türkiye'nin teknoloji transferi konusundaki kesin şartları yerine gelmezse hükümet yeni kartını açacak ve ihaleyi iptal edecek. Bu kararını "Ürün satın almaktan vazgeçtim. Ortak üretim yapacağım. Kendim üreteceğim" açıklamasıyla gerekçelendirecek.

ORTAK ÜRETİM KARTI
Uzun menzilli füze ihalesi iptal edilirse, farklı ülke ve şirketlerle Türkiye'de ortak üretim seçeneği gündeme gelecek. Bu takdirde yeni bir ihale sürecine girilmesi gerekmiyor. Hükümet, ortak üretim seçeneğiyle hem teknoloji transferi hem de fiyat konusundaki şartlarını sorunsuz bir şekilde yerine getirmeyi hedefliyor. Kaynaklar, ihalenin iptali halinde uzun menzilli füze projesinde gecikme yaşanabileceğini, bu yüzden bu hamlenin en son seçenek olduğunu belirtiyor. Ancak teknoloji transferi 'olmazsa olmaz' olduğu için iptal seçeneği de masada olacak.