Esnaf SSK`dan da emekli olabilecek

Bağkurluyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK`lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağkur`a da değil SSK`ya prim ödeyerek emekli olabiliyor.

Esnaf SSK`dan da emekli olabilecek

Türkiye'de en düşük maaşı Bağkurlu emekliler alıyor. Bağkur emeklileri en, fazla yani 9000 gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999'daki sosyal güvenlik reformu, Bağkurlu olanlan derinden etkiledi. Posta'da yer alan habere göre reformdan önce Bağkurlu kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008'den sonra Bağkurlu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor.

YASA İMKAN YARATTI

Ancak bu durumu tersine çevirmek artık mümkün. Türkiye'deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağkur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağkur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti.

HEM SSK'YA HEM BAĞKUR'A

5510 sayılı yasadaki değişiklikle, Bağkurluyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etseler bile Bağkur'a da değil SSK'ya prim ödeyerek emekli olabiliyor.

Böylece hem daha kısa sürede (7200 gün prim ödeyerek) emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Aynı kişi Bağkur primlerini ödemeye devam ederse emekli maaşı çifte emekli olmuş gibi yükseliyor.