Esnafa torba yasa müjdesi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Torba Kanun Tasarısı ile esnafın önemli sorunlarının çözüleceğini belirterek, "Esnafımız rahat bir nefes alacak. Borçlar yeniden yapılandırılacak, bu bir af değil. Esnafın borçlarının ödenebilir hale gelmesi lazımdı zaten" dedi.

Esnafa torba yasa müjdesi

Palandöken, AA muhabirine, TBMM'de görüşülmeye devam eden Torba Kanun Tasarısı kapsamında esnafın prim borçlarının yeniden yapılandırılacağını ve ödeme kolaylığına kavuşacağını söyledi.

Türkiye'de ekonominin bel kemiğini esnafların oluşturduğunu vurgulayan Palandöken, "Esnafın, birçok problemi hallediliyor bu torba yasayla... Dolayısıyla esnafımız rahat bir nefes alacak. Borçlar yeniden yapılandırılacak, bu bir af değil. Esnafın borçlarının ödenebilir hale gelmesi lazımdı zaten. Özellikle prim borçlarının ödenebilir hale gelmesi gerekiyordu" diye konuştu.

Palandöken, önümüzdeki süreçte emekli esnaftan kesilen yüzde 15'lik payın ortadan kaldırılmasını gündeme getireceklerini anlattı.

TBMM'de görüşülen Torba Kanun Tasarısı'nın esnafın borçlarının yapılandırılması açısından çok önemli olduğunu ifade eden Palandöken, şöyle devam etti:

"Bu yasadan 1 milyon civarında esnafımız faydalanacak. Bu yasayla hem esnafımız rahatlayacak hem de devletin kasasına para girecek. Esnaf, ödeyemediği için borçları hep kalıyordu. Şimdi bu hakla tahmin ediyorum ülkemiz büyük bir miktar para kazanacak. Zamanında borçlarını yatıran esnafımız da çeşitli avantajlara sahip olacak."

"Prim yükü ödenebilir hale geliyor"

Palandöken, birçok esnafın biriken prim borçlarını ödeyemediğini dile getirdi.

Bu pirim borçlarının da yeniden yapılandırma sayesinde ödenebilir hale geldiğini kaydeden Palandöken, bu şekilde kayıtdışılığın da önüne geçileceğini aktardı.

Palandöken, esnaf kesiminin bu tasarıdan son derece memnun olduğunu vurgulayarak, "Bu torba yasada prim borçları çok önemli yer tutuyor. Birçok esnafın emeklilik sorunu da var. Esnaf, en yüksek primi yatırıyor ama en düşük emekli maaşını alıyor çeşitli sorunlardan dolayı. Bu haksızlığın da ortadan kalkması gerekiyordu. Esnaf olarak bu torba yasadan memnunuz" şeklinde konuştu.