Eve dönüş harekatı

Dünyanın en eski seyahat firması Thomas Cook resmen iflas ettiğini açıkladı.

Eve dönüş harekatı

İngiltere’nin köklü seyahat firmasından yapılan açıklamada kurtarma paketi hakkında şirket ortakları ve hissedarlarla yapılan görüşmelerde sonuç alınamadığı belirtildi.
1841’den beri hizmet veren firmanın 9 bini İngiltere’de olmak üzere yaklaşık 20 bin çalışanı işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Diğer bir önemli sorun her yıl 16 ülkede 19 milyon kişiye turizm hizmeti veren şirketin müşterilerinin durumu. Türkiye de dahil olmak üzere şu anda şirketle anlaşarak tatile çıkan turist sayısının 600 bin olduğu ve bu kişilerin 150 bininin acil olarak, 450 bin kişinin ise kademeli olarak ülkelerine geri dönmeleri için büyük çapta bir operasyonun başlatılması gerekiyor. Bu dev işlemin yapılabilmesi için İngiliz hükümeti başta olmak üzere birçok devlet ve sigorta şirketi harekete geçmiş durumda. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiliz tatilcileri evlerine getirmek için ellerinden geleni yapacakları sözünü verdi.

BAŞBAKAN SÖZ VERDİ
Şirketin batmasıyla İngiliz hükümeti devreye girerken İngiltere Başbakanı Boris Johnson, tatil beldelerinde mahsur kalan vatandaşlarına söz verdi. İspanya, Yunanistan, Türkiye, Dubai, ABD gibi dünyanın farklı ülkelerindeki tatilcilerin ülkeye getirileceklerini ifade eden Jonhson, “Son derece zor bir durum ve tabii ki şu anda evlerine dönmekte zorlanan Thomas Cook müşterilerini düşünüyoruz. Öyle ya da böyle, devlet yolda kalan tatilcilere yardım etmek için elinden geleni yapacak” dedi. Thomas Cook'un sahibi olduğu Condor, seferlerini devam ettireceklerini açıkladı. Condor yayınladığı basın açıklamasında, “Condor bir Alman şirketi olarak faaliyetlerine devam ediyor. Likidite kısıtlamalarını önlemek için Condor, şu anda Federal Hükümet tarafından incelenmekte olan devlet garantili bir köprü kredisine başvurdu” denildi.

BAKANLIK UYARDI

Thomas Cook ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı da devreye girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından şu açıklama yapıldı: “İngiltere operasyonlarını durdurma kararı alan Thomas Cook, Almanya, Rusya ve Nordic’de faaliyetlerine devam etmekte. Bugün itibariyle Thomas Cook İngiltere’nin ülkemizde 21 bin 33 konaklamalı misafiri bulunmakta. Thomas Cook İngiltere misafirlerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemeleri ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) güvencesindedir. İşletmelerinde, Thomas Cook İngiltere misafiri konaklayan otellerin bu misafirlerinden ücret talep etmesi, odayı boşalttırması durumunda haklarında yasal işlem başlatılacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere’nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışan ‘Kredi Destek Paketi’ en kısa sürede hayata geçirilecek.”

ANTALYA’DA KRİZ MERKEZİ
Türkiye’deki mağdurlar için de Antalya Valiliği tarafından kriz merkezi oluşturuldu. Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada, “Ülkemize ve özellikle de Antalya’ya binlerce turist getiren İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflas etmesi üzerine, bu operatörle şehrimize gelen çok sayıda misafirimizin mağduriyet yaşama ihtimali doğmuştur. Muhtemel mağduriyetlerin yaşanmaması ve misafirlerimizin sağ salim ülkelerine dönebilmesi için Antalya Valiliğimizce kriz merkezi oluşturulmuştur” denildi.

50 MİLYON EURO’LUK PAKET HAZIRLAYABİLİRİZ

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’de tatilini yaparken batan Thomas Cook tur operatöründen dolayı misafirlerin mağdur edilmeyeceğini ve otellere de kredi paketi kullandırılacağını söyledi. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la görüşme yaptığını belirten Bakan Ersoy, etkilenen kuruluşlara kredi paketi hazırlığı içinde olunduğunu ve 50 milyon Euro’luk bir paketin hazırlanabileceğini söyledi. Bakan şunları belirtti: “48 saat içinde Almanya için karar netleşecek. Daha sonra diğerleri netleşecek. Eğer Almanya’da operasyon durdurma işlemi yaparsa o zaman 40 bin yolcu etkilenecek. Nordik etkilendiğinde 80 bin olacak yolcu sayısı. Her ülkenin kendi kurtarma operasyonu var. İnşallah İngiltere ile sınırlı kalır diye düşünüyoruz. Kontrollü şekilde tahliyeler yapılıyor. 700 bin civarında sezonda müşterisi vardı.”

TURİZMCİLER: KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYİZ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık: Bu konularda deneyimli bir ülkeyiz, geçmişte de buna benzer olayları yaşadık. Bu krizden de inşallah yüzümüzün akıyla çıkacağız ama burada tabii ki desteğe ihtiyacımız var. Müşterilerimizi elimizden geldiğince mağdur etmeyeceğiz.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu: Birinci önceliğimiz otellerimizdeki Thomas Cook misafirlerini sağ salim ülkelerine ulaştırmak. Turistleri mağdur etmeden ülkelerine göndermeye çalışıyoruz. Hiçbir turisti mağdur etmeyeceğiz. Biz misafirperver bir ülkeyiz.

Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan: Marmaris’te konaklayan Thomas Cook müşterilerine tatillerinin sonuna kadar Türk misafirperverliğine yakışan bir biçimde hizmet vermek ve bu hadiseden etkilenmemelerini sağlamak bu sürecin en sağlıklı şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal: Otellerimizdeki müşteriler İngiliz Sivil Havacılık Kurumu’nun gönderdiği boş uçaklarla dönmeye başladı. Otelcilerin alacaklarıyla ilgili durum tespiti yapıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve öncülüğünde İngiltere’den alacaklar için de girişimlerde bulunulacak.