Evlenene tazminat

Çalışan kadınlar için tazminat kolaylığı bulunuyor... Evlendikten sonra 1 yıl içinde müracaat edilirse, tazminatın tamamı alınıp işten ayrılma imkanı var

Evlenene tazminat

Çalışanların tazminatlarını güvence altına alan İş Kanunu, bazı durumlarda işçinin kendi isteği ile ayrılmasına rağmen tazminat ödenmesini sağlıyor. Bazı durumlarda ortaya çıkan haklı fesih sebeplerinin dışında, emeklilik, askerlik gibi durumlarda da tazminatlar alınabiliyor. Bu kolaylıklardan birisi de kadınlara tanınmış durumda. Çalışan kadınlar, eğer evlenirlerse kendi istekleriyle başka bir sebep göstermeden tazminatlarını alıp ayrılabiliyor. Normal şartlarda istifa eden işçiye ödenmeyen tazminat, bu durumda işveren tarafından veriliyor. Evlenen kadın çalışan bunun için evlilik tarihinden sonraki 1 yıl içinde işyerine müracaat ederek tazminatını talep edebiliyor. Bunun için evlilik yapıldığını gösterir belgeler ve dilekçeler yeterli.

SON BRÜT ÜCRET

Tazminat ise o işçinin bulunduğu firmada çalıştığı süreye göre hesaplanıyor. Hesaplama, son alınan brüt ücret üzerinden yapılıyor. Çalışılan yıl ile son brüt ücret çarpılıyor. Yılı tamamlamayan aylarda aynı hesaplamayla aylık ve günlük tutarlar bulunarak tazminata katılıyor. Kıdem tazminatı ödemesinden sadece damga vergisi kesilebiliyor.

15 YIL 3600 GÜN

Çalışanların tazminatlarını alabilecekleri bir başka formül ise 15 yıl ve 3600 gün. Bunun için 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmış olmak yeterli sayılıyor. Eğer bu tarihten önce sigortalı olarak bir işe başlamışsanız, şu anda bulunduğunuz işyerine müracaat ederek tazminatınızı talep etme hakkına kavuşuyorsunuz. Öncelikle ilk işe girdiğiniz tarihten bu yana çalışıp çalışmadığınıza bakılmaksızın tam 15 yıl geçmiş olmalı. Ayrıca sizin adınıza ödenen prim gün sayısının da 3600'e ulaşmış olması gerekiyor. Bunun için en yakın SGK merkezine başvurarak bir yazı alıp işyerine müracaat edebilirsiniz. İşveren çalıştığınız süre kadar tazminat ödüyor.