Faiz indirimi beklentilerin altında

Tüketici Sorunları Deneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak “Konut kredi faiz oranlarında yaşanan düşüş konut piyasasını biraz hareketlendirmiş olsa da geldiğimiz noktada vatandaşın beklentisini karşıladığını söyleyemeyiz" dedi.

Faiz indirimi beklentilerin altında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve hükumetin bankalara konut kredisi faizlerini indirmeleri yönünde yaptığı çağrılar karşılık buldu. Bankalar yaptıkları peş peşe açıklamalarla konut kredilerindeki faiz oranlarını yüzde 1'in altına indirdi. Ancak yapılan indirim birçok kesim tarafından beklentiyi karşılamadı. Yenişafak'tan Büşra Soyal'ın haberine göre konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüketici Sorunları Deneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak “Konut kredi faiz oranlarında yaşanan düşüş konut piyasasını biraz hareketlendirmiş olsa da geldiğimiz noktada vatandaşın beklentisini karşıladığını söyleyemeyiz" dedi.

FAİZ ORANLARI KÖTÜNÜN İYİSİ

Ağustos ayında düşmeye başlayan kredi faiz oranı 120 ay için halen oldukça yüksek. Ev sahibi olmayı isteyen tüketicilerin en çok rağbet gösterdiği 10 yıl vadeli kredi oranı 0,95 ve üzeri olarak uygulanıyor. Kolçak “Piyasadaki cazip konut kampanyalarından yararlanarak ev sahibi olmayı bekleyen vatandaş faizlerin düşmesini bekliyor. Açıkçası şimdiki faiz oranlarından ev almak kötünün iyisi gibi. Bundan 3-4 yıl önce 0,60 bandına gelen konut kredi faiz oranının yeniden bu seviyeleri görmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KADEMELİ DÜŞÜŞ YAPILMALI

Konut kredisi faizlerinin daha da inmesi gerektiğini ve bu yönde beklentinin olduğunu söyleyen Kolçak, kademeli bir şekilde düşüş yapılmasını, vatandaşın ev sahibi olması için faizlerin daha da inmesinin şart olduğunu vurguladı.

Kolçak “Konut almak sadece kredi çekmekle bitmiyor. Bugün konut kredisi çeken bir vatandaşın en az yüzde 25 peşinatı olmalı. Çünkü evin ancak yüzde 75'ine banka kredi veriyor. Bunun üzerine bankanın aldığı ilave masraflar var, sonra noter maliyeti, tapu maliyeti, abonelikler gibi birçok kalem masrafı üst üste koyduğunuzda yüzde 10-15'leri bulan maliyetler karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

SIKI PAZARLIKLA FİYAT DÜŞÜYOR

Konut fiyatları anlamında piyasada bir gevşeme olduğunu söyleyen Kolçak, satılıkta olan evin tabela fiyatının evin gerçek satış fiyatıyla bu dönem tutmadığını belirtti. Kolçak “Arada ciddi makas var. Sıkı pazarlıklar ile fiyatlar düşüyor. Banka kredi oranları istenilen seviyeye gelmemiş olsa da konut fiyatları satın almak için güzel fırsatların olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

DİKKAT FİYATLAR YÜKSELECEK

Bankaların konut kredi faiz oranlarını düşürmemek için uzun zamandır direnç gösterdiğini söyleyen Kolçak sözlerini şöyle sürdürdü:

“TÜİK istatistiklerine göre son yıllarda banka kredisi ile ev alımlarında yüzde 20-30'ları bulan sürekli bir düşüş yaşandı. Bu nedenle Ağustos ayı ile başlayan konut faiz oranlarının düşmesi kredili ev alacakları harekete geçirdi. Ancak bu hareketlilik konut fiyatlarına şimdilik yansımış görünmüyor."

İnşaat firmalarının cazip konut kampanyaları, sıkı pazarlıklar ile ulaşılabilir ev fiyatları ve bekleyen konut stoğunun yavaş yavaş erimesiyle fiyatların yükseleceğini söyleyen Kolçak, “Bugün satılan evin maliyetinden bir daha ev inşa etmek veya satın almak imkansız olacağından eldeki konutlar satıldıkça yavaş yavaş fiyatların yükselmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu dönem fiyatların gevşemesi, müteahhitlerin bankanın verdiği kredi faiz oranlarını bir miktar daha sübvanse ederek 0,70 oranlarından ev satıyor olması aslında konut fiyatlarının düştüğünü gösteriyor. Eldeki konut stokları eridikçe fiyatların yükselmesi kaçınılmaz olacak" ifadelerini kullandı.