"Faizler düşer"

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın "Bundan sonra faizlerin aşağı yönlü seyir izleyeceğini düşünüyoruz" dedi

"Faizler düşer"

Ziraat Bankası sendikasyon kredisi imza töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aydın, "Finansal istikrarı gözeterek büyüme hepimizin hedefidir. Faizler aşağı yönlü oldukça büyüme daha pozitif olacaktır. Bizler de bundan sonra faizlerin aşağı yönlü seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Beklentimiz bu yönde. Ben genel piyasa faizleri konusunda söylüyorum" dedi.

800 MİLYON DOLAR SENDİKASYON

Aydın, "Bankamız, reel sektörün finansmanı için uluslararası kuruluş ve bankalardan sağladığı orta ve uzun vadeli kaynakların yanı sıra dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere 2013 yılında temin ettiği 700 milyon dolar karşılığı tutarında sendikasyon kredisini, bu yıl 800 milyon dolar karşılığı olarak yenilemiş bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 10 KÂR ARTIŞI OLABİLİR

2014 yılı ilk çeyrek rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Aydın, söyleyecekleri rakamların henüz denetimden geçmemiş rakamlar olduğunu belirterek, "İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek kâra sahibiz. Bu çeyrekte yaklaşık yüzde 10 daha fazla kâr artışı olabilir. Geçen yıl kredilerde sektörün üzerinde büyümüştük" şeklinde konuştu.

YILLIK KREDİ ARTIŞI YÜZDE 25'İN ÜZERİNDE

"İlk çeyrek kredi büyümesine baktığımızda, Ziraat Bankası'nın yıllık bazda yüzde 25'in üzerinde olacağı görülüyor" diyen Aydın, "Altını tekrar çiziyorum. Kullandırdığımız krediler üretime ve yatırıma verilen kredilerdir. Bankanın ilk çeyrekteki kredi artışı reel sektöre verilen kredilerden kaynaklanan bir artıştır. Bireysel kredilerde ciddi düşüşümüz var. Bireysel kredi artışı yüzde 0,8 civarında" diye ekledi.

1 MİLYAR DOLARLIK EUROBOND İHRACI PLANLIYORUZ

Eurobond ihracı yapma niyetlerinin olduğunu dile getirerek, "Biliyorsunuz belli bir dönemin bilançosu ile çıkmak gerekiyor ve o bilanço döneminden belli bir süreye kadar da o işlemi bitirmek gerekiyor. Şu anda piyasa koşulları buna elverişli. Yıl sonu bilançosu yerine 2014 yılı ilk çeyrek bilançosuna göre o ihraca çıkabiliriz. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir Eurobond ihracı konusunda bir planımız var" dedi.

TAKİPTEKİ ALACAKLAR YÜZDE 1,9

Sektörün ve Ziraat Bankası'nın takibe düşen kredi alacaklarına yönelik de görüşlerini paylaşan Aydın, şöyle konuştu: "Şubat sonu itibariyle sektörün takipteki kredi alacak oranı yüzde 2,8. Sektörün kredi kalitesinde bozulma görmüyoruz. Ziraat Bankası'nın sorunlu kredilerinin içinde riski bankaya ait olmayan kredileri düştüğümüzde takipteki kredi alacak oranı yüzde 1,9.