FED: Düşük büyüme geçici!

ABD Merkez Bankası (FED), beklendiği gibi Nisan ayı toplantısında faizleri sabit tuttu.

FED: Düşük büyüme geçici!

ABD Merkez Bankası’nın açıklamasının ardından, euro, 1.1115 dolar düzeyine kadar çekildi. Açıklama öncesinde 2.65 liranın altına düşen dolar yükselişe geçerek 2.66 lirayı da aştı ve 2.6651 liraya yükseldi.

İstihdam hızı yavaşladı

Fed’den yapılan açıklamada, ekonomik büyümenin, hava koşullarına bağlı olarak kış aylarında yavaşladığına dikkat çekildi ve büyüme verilerinin “kısmen geçici” faktörleri yansıttığının altı çizildi. Açıklamada, “İstihdam artış hızı yavaşladı ve işgücü kaynaklarının eksik kullanımı fazla değişiklik göstermedi” denildi ve üretim ve işsizlik büyümesinin ilk çeyrekte yavaşlamış olmasına karşın, doğru politikalarla ekonomik faaliyetin ılımlı bir düzeyde büyümesinin beklenmeye devam edileceği vurgulandı.

‘Faiz artışı Eylül’de’

Öte yandan ekonomistler, faiz artırım kararının Haziran’dan ziyade Eylül’de alınmasının daha olası olduğunu düşünüyor. Vadeli işlemler piyasası ise faiz artışının daha da geç olacağını yapılacağını fiyatlıyor.

ABD’de büyüme çok düşük çıktı

ABD’de GSYH büyümesi öncü veriye göre yılın ilk 3 ayında yüzde 0.2’ye gerileyerek beklentilerin çok altında gerçekleşti. Büyümedeki yavaşlama dolardaki değer artışı ve olumsuz kış koşullarından kaynaklandı.