Fed'e ağır eleştiriler

Bir grup ABD'li politikacı FED’in büyük bankalar için uyguladığı kredilendirme programını kısıtlamasını istedi

Fed'e ağır eleştiriler

2007-2009 krizi esnasında FED, kötüleşen küresel paniği önlemek için Citigroup, Morgan Stanley ve diğer bankalara nakit pompalamak için acil kredi programını uygulamaya koymuştu.
2010 yılında çıkarılan Dodd-Frank yasası Wall Street’teki aşırılıkları önlemek adına merkezin bazı yetkilerini kısıtlamak amacıyla çıkarılmıştı. Bu yasa ile FED’in olağanüstü durum kredilerini geniş bir program olarak uygulamasını öngörerek kredileri daha önce olduğu gibi sadece belirli bankalara vermesini yasaklıyordu.

Aralarında kongre ve temsilciler meclisinden siyasilerin olduğu bir grup politika yapıcı, dün yaptıkları açıklamada FED’in kriz kredi yetkilerini sınırlamak için gerekli düzenlemeleri layıkıyla yapmadığını belirtti.

Grubun Fed Başkanı Janet Yellen’a gönderdiği mektupta "FED’in acil kredi yetkisi denetlenmezse, bir kez daha kaynaklarımız yasal dayanak olmaksızın büyük finansal kuruluşların kurtarılması için kullanılabilir” dendi.

Söz konusu grupta Dodd-Frank yasasının destekçileri kadar şiddetli eleştirmenlerinin de yer alması “kurtarma” karşıtlığının ulaştığı boyutun bir işareti olarak yorumlandı. Finansal düzenleyici konularda neredeyse hiçbir zaman aynı tarafta olmayan politika yapıcılar büyük finansal kuruluşların kurtarılması konusunda aynı masadada oturdu.Demokrat Senatör Elizabeth Warren (Massachusetts), Cumhuriyetçi Senatör David Vitter (Louisiana), Cumhuriyetçi Temsilci Scott Garrett (New Jersey), Demokrat Temsilci Michael Capuano (Massachusetts) mektubun kaleme alınmasında başrol oynayanlar arasında yer aldılar. Grupta ayrıca senatörler Sherrod Brown, Mark Begich Mazie Hirono, Edward Markey ve temsilciler Stephen Lynch, Gwen Moore, Keith Ellison, Walter Jones, Michael McCaul Leonard Lance ve Tom Cotton yer aldı.

Kongreden bankalara istikrar kazandırmak için 2008 yılında milyarlarca dolar geçmişti. Buna ek olarak FED, “batamayacak kadar büyük” tabir ettiği finansal kuruluşlara bir gece operasyonuyla yardım etmişti.

FED’in son 22 aylık dönemde acil kredi programına sırtını dayamış bankalara toplam 13 trilyon dolar dağıttığı, bunun da ismi konmayan bir başka kurtarma operasyonu olduğu belirtildi.

Acil kredi programının tüm finansal sisteme likidite sağlamak yolunda kullanımına dair şartın uygulanması için Aralık 2013'te birtakım kural değişiklikleri öngörülmüştü. Mektubu gönderen siyasiler özellikle FED’in bu değişiklikleri yapmamasını eleştirdi.

FED’in bankalara kriz kredisi sağlanmasına bir zaman sınırı getirememesi ve yardım alabilecek kurumların tanımının hala değiştirilmemiş olması da eleştirilen noktalardan oldu. FED’in tanımlamalarına uygun olarak iflasın eşiğindeki bir banka da an itibariyle kolaylıkla kredilendirilebilir.

Siyasiler ayrıca FED’in kurtarma programına bir son vermesini ve oranları yükseltmesini istedi. Böylece zayıf bankaların düşük faizle kredi alarak finansal piyasalarda yer alamayacağı kaydedildi.

FED hala acil durum kredi programının kurallarını belirlemedi. FED sözcüsü nihai kuralları yazmadan önce tüm yorumları dikkate alacaklarını söyledi.