Fed'e sert uyarı

ABD Kongresi, Fed’in yetkileri, Hükümet Sorumluluk Ofisi’nin baskıları konusunda rapor yayınladı.Fed’in daha fazla denetimi bağımsızlığını yok eder..

Fed'e sert uyarı

Finansgündem.com'dan Ayça Karaca'nın haberine göre ABD Kongre uzmanları tarafından hazırlanan ve bu hafta yayınlanan “Federal Reserve ve Parasal Politika: Mevcut Politika ve Koşullar” başlıklı raporda Fed’in daha fazla denetiminin politik bağımsızlığını yok edebileceği uyarısında bulunuluyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan ara seçimlerde ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirmesinden sonra Fed’in daha fazla denetlenmesi gündeme gelmiş ve Kongre’ye bu hususta bir yasa teklifi sunulmuştu. Fed Başkanı Yellen ise bu hafta Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı yarı yıl sunumunda yasa teklifine şiddetle karşı olduğunu belirterek “Fed'in denetimine ilişkin yasa teklifi, para politikasını siyasallaştırır ve Fed'in kısa vadeli politik baskılara maruz kalmasına neden olur” yorumunda bulunmuştu.

Kongre tarafından hazırlanan raporda, Kongre’nin Fed’e para politikasının sorumluluğunu verdiği ancak Fed’in “maksimum istihdam, istikrarlı fiyatlar ve ılımlı uzun dönem faiz oranları“ şeklinde tanımlanan yasal sorumluluklarına bağlı kalmasını sağlamak için gözetim sorumluluklarını sürdürdüğü hatırlatılıyor. Bu konudaki Kongre tartışmalarının Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO) tarafından gerçekleştirilen denetimlere odaklandığı belirtiliyor. Dodd-Frank Yasası’nın, GAO’nun Fed’i denetim yetkisini genişlettiği ve Fed’in acil durum programlarının ve yönetiminin de denetimini içerdiğine dikkat çekiliyor.

Kongre’nin ilgi alanına giren konular arasında rezerv yükümlülüklerinin etkisi, Fed’in daha fazla sunuş yapmasının gerekli bulunması ve halka açıklanan bilginin alanının genişletilmesi bulunuyor. Bu değişiklik isteklerinin Fed’in kural koyuculuğunu “fayda-maliyet” analizine bağlayacağı, ve takdir yetkisine bağlı parasal politika yerine, kurallara bağlı parasal politika alternatifini gündeme getirdiği vurgulanıyor.


Haberin devamını okumak için tıklayınız