Fındık fiyatları yükseldi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, "Bugün fındık serbest piyasada 12,50 liradan işlem görüyor. Fiyatın yeniden yükselişe geçmesi üreticilerimizin yüzünü güldürdü" dedi.

Fındık fiyatları yükseldi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bugün fındığın serbest piyasada 12,50 liradan işlem gördüğünü, fiyatın yükselişe geçmesinin üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Karan yaptığı açıklamada, eylül ayında 15 lira seviyesini gören fındık fiyatının bir süredir anlam veremedikleri şekilde düşüş içinde olduğunu belirtti.

Fiyatın geçen hafta 11 liraya kadar indiğini dile getiren Karan, "Dünden itibaren rüzgar tersine döndü ve piyasa yeniden toparlandı. Bugün fındık, serbest piyasada 12,50 liradan işlem görüyor. Fiyatın yeniden yükselişe geçmesi üreticilerimizin yüzünü güldürdü." dedi.

Karan, üreticilerin serbest piyasayı yakından takip etmesini isteyerek, akıllarındaki fiyat ile piyasadaki rakamın örtüşmesi durumunda fındıklarını değerlendirmelerini tavsiye etti.

Fındıkta fiyat tartışmaları ya da spekülasyonların sektörün tüm kesimlerine yarardan çok zarar getirdiğini ifade eden Karan, şunları kaydetti:

"Üretici kesimi olarak artık fiyat konusunun gündeme gelmesini, tartışmaların yaşanmasını istemiyoruz. Bu tartışmalar ne üreticimize ne de sektörün diğer unsurlarına yarar getirmiyor. Aksine ciddi zararlar veriyor. Biz fındık fiyatının herkesi memnun edecek seviyelerde olmasını istiyoruz. Artık bu tartışmaları bir kenara bırakarak fındıktaki asıl sorunlara odaklanmalıyız."

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Üyesi Halit Ayar ise FİSKOBİRLİK'te bugün 54 randıman fındığın, 12,75 liradan işlem gördüğünü söyledi.

Ayar, serbest piyasayı yakından takip ettiklerini ve günlük fiyatı o günkü oluşan rakama göre ayarladıklarını belirterek, "FİSKOBİRLİK olarak alımlarımız piyasa şartlarının üzerinde devam etmekte. O gün piyasadaki fiyatın 10 ile 20 kuruş üzerindeki rakamdan alımlar gerçekleştiriyoruz. Bugün serbest piyasada fındık fiyatı 12,50 lira. Birlikte ise 54 randıman fındık 12,75 liradan alınmakta." diye konuştu.

Fındık üreticilerinden fındıklarını birlikten fiyat almadan değerlendirmemelerini isteyen Ayar, kendilerine getirilecek tüm fındığı almaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.