Fitch metodoloji değişikliğine gitti

Kuruluşun not değerlendirmede metadoloji değişikliğine gitmesi sonrası Türkiye'nin notu BBB- oldu. Medya İlişkileri Yöneticisi Peter Fitzpatrick, kuruluşun teknik düzenlemesinin Türkiye’ye has olmadığını belirtti.

Fitch metodoloji değişikliğine gitti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, not değerlendirme kriterlerinde değişikliğe başvurduğunu bildirdi.

Fitch Rating's tarafından yapılan açıklamada, ülkelerin, uzun ve kısa dönem yabancı para birimi cinsinden kredi notları ile yerel para birimi cinsinden kredi notları arasındaki ilişkinin incelendiği, bazı kriterlerde değişiklik yapıldığı belirtildi.

Kuruluşun metodolojisindeki bu değişiklik sonucu, içinde Tayland, Kolombiya ve Türkiye'nin de yer aldığı 23 ülkenin yerel para birimi cinsinden kredi notları ve not görünümlerinde değişiklik yapıldı.

Bu kapsamda Türkiye'nin de yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu "BBB"den, "BBB-"ye çekilirken, not görünümü ise durağan olarak belirlendi. Fitch'in not basamaklarında "BBB-" kredi notu, yatırım yapılabilir seviye olarak değerlendiriliyor.

Halihazırda Türkiye'nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu da "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunuyor.

Fitch'in Türkiye'nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notuna ilişkin değerlendirmesini ise 19 Ağustos'ta yapması bekleniyor.

"Fitch’in düzenlemesi Türkiye’ye has değil"

Kredi derecelendirme kuruluşunun Londra’daki merkezinden Medya İlişkileri Yöneticisi Peter Fitzpatrick, “Daha önce duyurulduğu üzere Fitch yakın zamanda revize edilmiş Ülke Reyting Kriterleri düzenlemelerini yayımladı.Bu düzenleme Fitch’in ülke notlarına ilişkin izahını güçlendirmeyi amaçlamakta, kısa vadeli yerel para birimi cinsinden derecelendirmelerde yeni bir ölçüm şekli sunmaktadır. Aynı zamanda güncellenen düzenleme uzun ve kısa vadeli ölçümlere ilişkin de yeni bir yönlendirme de sunmaktadır. Bunun sonucunda Fitch mevcut ülke notlarının revize edilmiş kriterleri yansıtması için portföyünde gözden geçirmeye gitmiştir.” ifadelerini kullandı.

Fitzpatrick, kuruluşun teknik düzenlemesinin Türkiye’ye has olmadığını, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin öngörülen değerlendirme tarihinin 19 Ağustos olduğunu hatırlattı.