Galatasaray'ın İsrailli ve Ruslar dahil uçan kuşa borcu var!

Galatasaray Sportif A.Ş. tarafından açıklanan mali tabloların dipnotlarında toplam 8 ayrı banka ve finans kuruluşuna Riva arazisinden Mecidiyeköy arazisine verilen ipotekler, yayın hakkı gelirlerinden, isim ve tribün gelirleri ile hisse senetlerine verilen temlik ve rehinlerin büyüklüğünün muazzam rakamlara ulaştığı dikkat çekti

Galatasaray'ın İsrailli ve Ruslar dahil uçan kuşa borcu var!
Galatasaray Sportif A.Ş.'nin, 28 Şubat 2014 tarihinde sona eren dokuz aylık özel ara hesap dönemine ilişkin mali tablolarına ait dipnotlarında dikkat çeken rehin, ipotek ve temliklerin büyüklüğü 621 milyon 329 bin 385 TL'ye ulaştı. Bunun dışında Galatasaray'ın 295 milyon adet hisse senedi de rehinde.

PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER
Toplam borçları, 767 milyon 853 bin 184 TL'ye ulaşan Galatasaray Sportif A.Ş.'nin bilanço dipnotlarında 3 yeni finans kuruluşuna daha rehin, ipotek ve temlik verdi.
Galatasaray'ın borçlu olduğu kuruluşlar arasına Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Fiba Factoring, Boydak Grubu'na ait Türkiye Finans Katılım Bankası, Ahmet Çalık'ın Aktifbank'ı da eklendi.
Böylece Galatasaray'ın bugün sahip olduğu araziler ve gelecekte sahip olacağı gelirler üzerinde söz sahibi olan banka ve finans kuruluşlarının sayısı 8'e yükseldi.
Bu finans kuruluşlarının sahipleri arasında İsrailli Bank Hapoalim (Bankpozitif'in ortağı), Rus Sberbank (Denizbank'ın sahibi), Kazak bankası BTA (Şekerbank'ın ortağı), Mustafa Boydak (Türkiye Finans'ın patronu), Hüsnü Özyeğin (Fiba Factoring'in sahibi), Ahmet Çalık (Aktif Bank'ın patronu) bulunuyor. Yani bir anlamda Galatasaray'ın hisse senetleri, Riva'daki arazisi, Mecidiyeköy arazisi, tribün gelirleri, naklen yayın gelirleri, isim, reklam ve sponsorluk gelirleri üzerinde bu isimler de söz sahibi.

Şimdi gelelim Galatasaray'ın verdiği temlik ve ipoteklere.
REKLAM, SPONSORLUK VE İSİM HAKKI GELİRLERİ ÜZERİNDE 7 KURULUŞA 169 MİLYON TL TEMLİK
Galatasaray'ın Sponsorluk, reklam, isim hakkı gelirleri üzerinden temlik verdiği finans kuruluşu sayısı 7'yi buldu. Toplam gelecekteki sponsorluk, reklam ve isim hakkı gelirleri üzerinden verilen temliklerin büyüklüğü ise 168 milyon 851 bin 643 TL'yi buluyor. Bu rakam Denizbank, Şekerbank T.A.Ş., Bankpozitif Kredi ve Kalkınma Bankası, T. Halk Bankası A.Ş. Bahreyn Şubesi ve Demir-Halk Bank NV, Fiba Factoring, Aktifbank lehine temlik edilmiş durumda.

NAKLEN YAYININ 90 MİLYON TL'Sİ 5 BANKAYA TEMLİK
Galatasaray'ın naklen yayın gelirleri üzerinde bulunan temlik ise 89 milyon 559 bin 243 TL seviyesinde ve borçlar nedeniyle lehine temlik verilen kuruluşlar Şekerbank T.A.Ş., Bankpozitif Kredi ve Kalkınma Bankası, T. Halk Bankası A.Ş. Bahreyn Şubesi ve Demir-Halk Bank NV, Fiba Factoring.

Şekerbank T.A.Ş., Bankpozitif Kredi ve Kalkınma Bankası, T. Halk Bankası A.Ş. Bahreyn Şubesi ve Demir-Halk Bank NV ve Denizbank'tan kullanılan krediler ve alınan borçlar nedeniyle bu kurumlara verilen hisse senedi rehinlerinin büyüklüğü imtiyazı bulunmayan B grubu hisselerden 295 milyon 483 bin 500 adet hisse.

RİVA VE MECİDİYEKÖY ARAZİLERİ ÜZERİNDE 329 MİLYON TL'LİK İPOTEK VAR
Galatasaray'ın Riva arazisi üzerinde ipotek tutarı 207 milyon 365 bin 782 TL'si 1. ve 2. derece olmak üzere Şekerbank T.A.Ş., Bankpozitif Kredi ve Kalkınma Bankası, T. Halk Bankası A.Ş. Bahreyn Şubesi ve Demir-Halk Bank NV lehine, 22 milyon 639 bin 500 TL'si Denizbank lehine 6. derece olmak üzere toplam 230 milyon 5 bin 282 TL'yi buluyor.
Mecidiyeköy arazisi üzerinde ise Denizbank lehine 2. derece 56 milyon 862 bin TL, 3. derece 42 milyon 120 bin TL ipotek verilmiş durumda.
Yani Galatasaray'ın Riva ve Mecidiyeköy arazileri üzerindeki ipoteklerin toplam büyüklüğü 328 milyon 987 bin 282 TL'yi buluyor.

KOMBİNELERİN 25 MİLYON TL'Sİ BOYDAK'A TEMLİK
Bunun dışında Türk Telekom Arena'daki kombineler üzerinde Türkiye Finans lehine 25 milyon TL temlik verilmiş, Denizbank'a ise müşteri çeklerinin 8 milyon 931 bin 217 TL'si rehnedilmiş durumda.

Galatasaray'ın üzerindeki ipotek, rehin ve temlikler

Galatasaray'ın İsrailli ve Ruslar dahil uçan kuşa borcu var! - Resim : 1