Gazprom, Türk Akımı'nın yarısından vazgeçti

Rus enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin yıllık 63 milyar metreküplük kapasitesini 32 milyar metreküpe indirme kararı aldı.

Gazprom, Türk Akımı'nın yarısından vazgeçti

Gazprom CEO'su Aleksey Miller, Türk Akımı'nın kapasitesini yarı yarıya indirme kararı aldıklarını açıkladı. Miller, Rus gazını Baltık Denizi'nin altından Avrupa'ya taşıyacak olan ‘Kuzey Akım 2' projesinin kapasitesini dikkate alarak böyle bir karara varıldığını belirtti.

Karadeniz'in altından geçecek Türk Akımı, ilk başta belirlenen yıllık 63 milyar metreküp kapasite planına göre her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacaktı. Hattın gaz kapasitesinin 47 milyar metreküpü Avrupa'ya, geri kalanı ise Türkiye'ye verilecekti. Gazprom'un kararının ardından bu dağılım da değişecek.

Türkiye ve Rusya, Kuzey Akım 2 projesine bağlı olarak kapasitesi yarıya indirilen Türk Akımı için Rusya henüz bir anlaşma imzalanamazken, Gazprom geçen ay AB ülkeleri ile Kuzey Akım 2 projesinin inşasına başlanması için anlaşma imzalamıştı.

2019 yılında faaliyete geçmesi hedeflenen bu proje çerçevesinde, toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki yeni boru hattı inşa edilecek. Böylece Kuzey Akım doğal gaz boru hattının kapasitesi iki katına çıkarılacak.

"TÜRKİYE'YE SIKINTI YARATMAYACAK"

Türk enerji yetkilileri, Rus enerji şirketi Gazprom'un yapımı planlanan Türk Akımı Projesi'nde yıllık kapasiteyi 63 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe düşürmesinin Türkiye'nin doğalgaz tedariği açısından sıkıntı yaratmayacağını söylediler. Bir yetkili, "Gazprom'un kararından haberdarız. İstanbul'daki toplantılar sırasında bunu ifade etmişlerdi. Türkiye 15 milyar metreküp gaz almaya devam edecek, kalan miktar da Balkanlara taşınacak" dedi.

Karadeniz'in altından geçecek

Türk Akımı her biri 15.75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacaktı. Boru hattı 660 kilometrelik deniz geçişinden sonra 250 kilometre boyunca Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarında ilerleyecek. Türkiye bu hatlardan birinden gelen gazı alacak. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküpken, Rusya 28-30 milyar metreküple Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor.