Halka açılana vergi indirimi

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı eylem planına göre belirli bir oranın üzerinde halka açılmayı planlayan şirketlere daha sonra belirlenecek süre boyunca kurumlar vergisi indirimi yapılacak.

Halka açılana vergi indirimi

HÜKÜMET şirketler için yeniden 'halka arz seferberliği'ne hazırlanıyor. Yeni planla son yıllarda şirketlerin ilgisini kaybetmeye başlayan Borsa İstanbul'un hareketli işlem günlerine geri dönmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün tanıttığı pakette önem verilen konulardan bir tanesi de halka açılmayı planlayan şirketlere yönelik oldu. Buna göre ekonomi yönetimi belirli bir oranın üzerinde halka açılmayı planlayan şirketlere daha sonra belirlenecek süre boyunca kurumlar vergisi indirimi yapacak. Böylece şirketlerin bu teşvikle borsaya çekilmesi planlanıyor. Pakette ayrıntılarına yer verilen madde ise şöyle: Belirli bir oranın (örneğin %25) üzerinde halka açıklık oranıyla halka açılacak şirketler için belirli bir süre boyunca (örneğin 5 yıl) kurumlar vergisi oranında indirim tanınmasına yönelik olarak mevzuat değişikliği çalışması yapılması planlanmaktadır.

585 MİLYAR LİRALIK HACİM

Bugün Borsa İstanbul'da işlem gören toplam şirket sayısı 422'ye ulaşmış durumda. Bu şirketlerin toplam piyasa değeri ise 585 milyar liraya ulaştı. Borsadaki şirket sayısının 1000'e ulaşması hedefleniyor.

Ev alacaklara evleneceklere devlet desteği

Hükümet, konut alana ya da eğitimi için para biriktirene destek olacak.

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan pakete göre konut alacaklar ya da evlilik için para biriktirenlere devlet de destek olacak. Konuyla ilgili yayımlanan eylam planında şu ifadeler kullanıldı: "Belirli amaçlarla (konut sahipliği, eğitim, evlilik vb.) uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olarak, hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda çalışma yapılacaktır. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecektir. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır." Kısacası, devlet ev almak, eğitim için ya da evlilik için para biriktirenlere ya direkt maddi katkı verecek ya da bu kişilerin daha az vergi ödemesini sağlayacak. Benzer bir uygulama bugün bireysel emeklilik sisteminde kullanılıyor. Buna göre sisteme yatırdığınız her 100 lira için devlet de sizin hesabınıza 25 lira transfer ediyor.