Halkbank'ın ilk yarı net kârı 1.2 milyar lira

2014 yıl sonuna göre toplam aktifleri yüzde 13 artışla 175,6 milyar TL’ye ulaşan Halkbank’ın toplam kredileri aynı dönemde yüzde 15 artışla 154,7 milyar TL’ye yükseldi.

Halkbank'ın ilk yarı net kârı 1.2 milyar lira

Türk ekonomisi ve bankacılık sisteminin yapı taşlarından Halkbank 2015 yılının ilk yarısında toplam aktiflerini yüzde 13 artırarak 175,6 milyar TL’ye yükseltti. Toplam mevduatı 115 milyar TL’ye ve toplam kredileri 154,7 milyar TL’ye ulaşan Banka, yılın ilk yarısında 1 milyar 229 milyon TL net kâr elde etti. Halkbank’ın uluslararası piyasalardaki itibarının her geçen gün yükseldiğine dikkat çeken Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Dünyanın En Büyük 1000 Bankası arasında 175. sırada yer alan Bankamız; Türk ekonomisine katkıda bulunan en dinamik kurumlarından biri olmaya devam ediyor” dedi. Halkbank’ın hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanınan ve güvenilen bir marka haline geldiğini görmekten mutluluk duyduklarını belirten Taşkesenlioğlu; “Bankacılık sektörünün toplam marka değeri 12,7 milyar dolar olarak belirlenirken, Halkbank’ın uluslararası marka değeri 1 milyar dolar sınırına yaklaştı. Brand Finance tarafından 8. kez düzenlenen “Türkiye’nin En Değerli Markaları” çalışmasında, bankamız dört basamak daha yükselerek 12. sıraya yerleşti. Paydaşlarımızın bize duyduğu güvenle Halkbank'ın marka değerini hep birlikte yukarı taşımaya devam ediyoruz” dedi.

Üreten Türkiye’ye kesintisiz destek sağlama misyonundan ödün vermeden, 2015 yılı için belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Halkbank, yılın ilk yarısında hedefleriyle uyumlu sonuçlar elde etti. 2014 yılsonuna göre toplam aktifleri yüzde 13 artışla 175,6 milyar TL’ye ulaşan Halkbank’ın toplam kredileri aynı dönemde yüzde 15 artışla 154,7 milyar TL’ye yükseldi. Bankanın toplam mevduatı ise 115 milyar TL oldu. Halkbank, yılın ikinci çeyreğinde kârını ilk üç aylık döneme göre yüzde 11 oranında arttırarak 646 milyon TL’ye yükseltti ve toplam kârını yılın ilk yarısında 1 milyar 229 milyon TL’ye ulaştırdı. Halkbank KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu ticari kredileri 2014 yılsonuna göre yüzde 19,1 artışla 91,1 milyar TL’ye yükselterek Üreten Türkiye'ye destek olmaya devam etti.
Yılın ilk yarısındaki küresel etkilerin Türkiye ekonomisi üzerinde baskı yarattığını ve büyüme hızını etkilediğini belirten Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu şunları söyledi: “Gelişmiş ekonomilerde büyüme hızının neredeyse durma noktasına geldiği, dünya ticaretinde yüzde 10 oranında küçülme yaşandığı 2015 yılı ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 2,3 oranında büyümeyi başardı. Dış piyasalardaki daralma riskini, pazar çeşitlendirmesiyle aşan Türk ekonomisinin bu performansı sürdüreceğine ve yılın ikinci yarısının bankacılık sektörü için kârlılık yaratacağına inanıyoruz. Bu olumlu tablonun kalıcı hale gelmesi için katkı sağlayan Bankamız, gelecek dönemde de ekonomik istikrarımızın baş aktörlerinden biri olmaya devam edecek ve yılın geri kalanında da hedefleriyle uyumlu sonuçlar elde etmeyi sürdürecektir.”

ABD, Çin ve Yunanistan başta olmak üzere, dünya piyasalarındaki gelişmeler nedeniyle Türk ekonomisindeki büyüme eğiliminin biraz daha yavaş bir seyir izlese de devam edeceğinden şüphe etmediklerini belirten Taşkesenlioğlu, “Reel sektördeki sürdürülebilir rekabet seviyesinin
artırılması, ekonomik büyümenin de artmasına katkı yapacaktır. Bankacılık sektörü piyasalarda rekabetin ve istikrarın korunmasındaki en önemli aktörlerden biridir. Faaliyetlerine bu bilinç ve sorumlulukla yön veren Bankamız, Üreten Türkiye'nin Bankası olarak ülke ekonomisine desteğini sürdürecektir” dedi.

Halkbank’ın marka değeri yükseldi
Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance, Haziran ayında 8. kez "Türkiye'nin En Değerli Markalar" listesini yayımladı. Konuyla ilgili olarak Taşkesenlioğlu, “Türk bankacılık sektörünün değerinin, bankacılık sektörü dünya ortalamasından daha fazla artış gösterdiğini görüyoruz. Bankacılık sektörünün toplam marka değeri en yüksek yüz Türk markasının toplam değerinin yüzde 37’sini oluşturmuştur. Sektördeki dinamizmi göz önünde bulundurduğumuzda, Bankamızın “Marka Gücü” sıralamasında bir önceki yıl bulunduğu sekizinci sıradan dördüncü sıraya yükseldiğini görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Uluslararası finans piyasalarında güven tazeledik
Halkbank, 18 ülkeden 36 finansal kuruluşun katıldığı konsorsiyumla uluslararası piyasalardan toplam yaklaşık 875 milyon USD tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu sendikasyon töreninde ilgili şunları ifade etti: “Sağladığımız kaynaklarla, uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliği imkânlarını ileri seviyeye taşıdık. Bu yıl ilk defa sendikasyon törenimizi Londra'da düzenledik ve muhabir bankalarımızın katılımdan dolayı memnuniyet duyduk. Geçen yıl temin ettiğimiz sendikasyon kredisine göre yenilenme oranının yüzde 100 olarak gerçekleşmesinin yanı sıra, önemli oranda artış sağladık. sağladığımız kaynaklarla özellikle reel sektörün ihracat ağırlıklı dış ticaret işlemlerine kaynak yaratmaya devam edeceğiz.”

Üretime ve ihracata destek Halkbank’tan
Reel sektöre desteğini 2015 yılının ilk yarısında da hız kesmeden sürdüren Halkbank’ın, KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu ticari kredileri 2014 yılsonuna göre yüzde 19,1 artışla 91,1 milyar TL’ye yükseldi. İmzaladığı protokollerle, sunduğu ürün ve hizmetlerle, üreten ve ihracat yapan KOBİ’lere desteğini sürdüren Halkbank, yeni ürünleriyle de reel sektörün ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmaya devam etti. Halkbank’ın toplam kredileri içerisindeki takip oranı 2014 yıl sonuna göre 42 baz puan düşerek yüzde 3,13’e geriledi.

Paraf büyümesini yılın ilk altı ayında da sürdürdü
Paraf, Haziran sonu itibarıyla 3,6 milyon kart adedine ulaştı. Yılın ilk yarısında Paraf üye iş yeri sayısı 238 bine, POS sayısı ise 268 bine yükseldi. Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Yılsonuna kadar Paraf ailesine katılacak yeni ürünlerle ayrıcalıklar dünyamızı genişletecek, yılın farklı dönemlerinde müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun kampanyalar geliştirerek daha fazla kişiye ulaşacağız.” dedi.”

Bireysel müşterilerine Paraf’ın yanı sıra kredilerle de avantajlı fırsatlar sunan Halkbank’ın bireysel kredileri Haziran sonu itibariyle 26,3 milyar TL’ye ulaştı.