Halkbank'tan Hürriyet yazarına jet cevap

Hürriyet gazetesi yazarlarından Erdal Sağlam'ın Halkbank'la ilgili dün yazdıklarıyla ilgili bankadan flaş açıklama geldi.

Halkbank'tan Hürriyet yazarına jet cevap

Halkbank, Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Erdal Sağlam'ın 'Kamu bankaları yabancıların merciğinde" başlığı ile gündeme getirdiği iddialara 03.09.2015 tarihli makalesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Banka yaptığı açıklamada Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Erdal Sağlam'ın 03.09.2015 tarihli makalesinde, meslek etiği ve ahlâkı gözetilmeden, tamamen dedikoduya dayalı beyanlarla Bankamızın itibarına saldırılarda bulunulduğu anlaşılmaktadır.

BORSA'da işlem gören ve milletimizin ekonomik değerlerinden biri olan Bankamız hakkında, hiçbir nesnel bilgi ve belgeye dayanılmaksızın, eski Türkiye alışkanlıklarıyla birtakım hayali şahısların ağzından, eleştiri sınırlarının ötesinde, tamamen zarar vermek kastıyla yazıldığı intibaını uyandıran bu beyanların, ciddi ve büyük gazete olduğunu iddia eden bir mecrada yer bulabilmesi, gerçekten hayret-i mucip bir husustur.

Sözü edilen makalede; kamu bankalarının imkanlarının çok üstünde ve riskli krediler kullandırdığı, sorunlu kredilerine yeterince karşılık ayırmadığı ve bu şekilde sermaye yeterliliklerine yansıtılmadığı iddia edilmektedir. Hatta, bir iddiadan öte, masa başında kurgulanan bu beyanlar, hayali şahısların ağzından gerçek bir bilgi gibi alel usul dile getirilmektedir.

Halka açık bir banka olan Bankamızın, bağımsız denetim ve BDDK denetiminden geçerek kamuya açıkladığı verilerden de görüleceği üzere, 2014 yıl sonuna göre 30 Haziran 2015 dönemi nakdi kredi artış oranı %16, sektörün artış oranı %12,7 olup, artış oranları açısından paralel bir seyir izlendiği görülmektedir. Ayrıca nakdi kredi artışlarında yaklaşık %3 düzeyindeki kur yükselişlerinin de etkisi olduğu dikkate alınmalıdır.

Bankamızın 2014 yıl sonuna göre 30 Haziran 2015 dönemi takipteki kredi artış oranı %1,9, sektörün takipteki artış oranı, belirgin bir farkla ve özel sermayeli bankaların Varlık Yönetim Şirketlerine takipteki kredilerini satmalarına veya aktiflerinden silmelerine, Kamu sermayeli bankaların ise bu satışları yapmamalarına rağmen, %14,1 olarak gerçekleşmiştir.

Bankamızın 2014 yıl sonuna göre 30 Haziran 2015 dönemi Özel Karşılıklar/Takipteki Krediler rasyosu, %65,25'den %76,05 düzeyine, %10,8 oranında artarken, sektörün Özel Karşılıklar/Takipteki Krediler rasyosu, %73,88'den %74,47 düzeyine, sadece %0,59 oranında artmıştır. Görüleceği üzere Bankamız, sektöre göre takipteki kredilerine daha fazla özel karşılık ayırmaktadır.

Ülke ekonomisini ve bankacılık sektörünü yakından izlediğini zannettiğimiz yazarın, makalesindeki hayali bilgileri, bütün bu şeffaflığa rağmen, kamuya açıklanmış bilgilere bakmaya ve teyit etmeye gerek duymadan dile getirmesi ve ülkenin en önemli gazetelerinden biri olduğunu iddia eden gazetelerden birinde bunu yayınlaması Bankacılık Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanununa göre suçtur.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "İtibarın Korunması" başlıklı 74'üncü maddesi;

"5187 sayılı Basın Kanununda belirtilen araçlarla ... bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz."

hükmünü ihtiva etmektedir. Bu hükme aykırı davrananlar hakkında uygulanacak müeyyideler, Kanunun 158'inci maddesinde düzenlenmiştir.

Bu itibarla; bu asılsız haber ve yorumlara itibar edilmemesini, Bankamızca gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra hukuki ve cezai başvurularda bulunulacağını kamuoyunun ve paydaşlarımızın bilgilerine sunarız." denildi.