"Her Kızımız Bir Yıldız" 10 yaşında

Mercedes-Benz Türk Sosyal Sorumluk Projesi "Her Kızımız Bir Yıldız" projesinin 10. Yılını kutladı.

"Her Kızımız Bir Yıldız" 10 yaşında

Mercedes-Benz Türk'ün Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile 2004 yılında başlattığı "Her Kızımız Bir Yıldız" projesi kapsamında desteklenen öğrencilerin sayısı 3155'e ulaştı. 10. yaşına giren proje, olanakları kısıtlı, çalışkan ve kısa sürede meslek sahibi olmayı amaçlayan ilköğretim okulu mezunu kız öğrencileri mesleki eğitime teşvik etmeyi amaçlıyor.

Eğitimini tamamlayan "20 Yıldız Kıza" iş imkanı veren Mercedes-Benz Türk, halen burs verilen öğrenciler için staj, yabancı dil eğitimi ve yurt içi kültür gezileri gibi imkanlar da sunuyor. Mercedes-Benz Türk yetkilileri düzenli olarak Yıldız Kızları kendi şehirlerinde ziyaret ediyor.

2004 Kasım‘ında hayata geçen projenin ilk döneminde motor, elektrik/elektronik, torna/tesviye, makina ressamlığı ve bilgisayar branşlarında mesleki eğitime öncelik verilirken artık pek çok başka bölüm için de burs imkanı sağlanıyor. Şu anda proje kapsamında liseli öğrencilere verilen bursların yüzde 68‘i teknik lise bursu, yüzde 13‘ü sanat, kalan kısmı ise sağlık ve diğer bölümlere verilen burslardan oluşuyor.

Mercedes-Benz Türk 'Her Kızımız Bir Yıldız' desteği ile eğitimini başarıyla tamamlayan kızlara istihdam olanakları da sunuyor. Şu anda şirket bünyesinde 20 'Yıldız Kız' çalışıyor. Bunlardan 10'u Aksaray Kamyon fabrikasında, 10'u Hoşdere Otobüs fabrikasında görev yapıyor. Maddi desteğin yanı sıra kızların yıldızlaşmasında ilginin, ekip ruhunun, cesaretin ve özgüvenin de çok büyük rolü olduğunun bilincini taşıyan Mercedes-Benz Türk, 2013 yılından beri her ay bir ili ziyaret ederek Yıldız Kızları yüreklendiriyor.

Bu ziyaretlerde İstanbul'dan gelen bir uzmanın verdiği eğitimlerle Yıldız Kızların kişisel gelişimlerine de katkıda bulunuluyor. Bu etkinliğin yanısıra başarılı kızlardan oluşan ve farklı illerden seçilen bir grup öğrenci her yıl İstanbul'da bir hafta misafir ediliyor. Bu süre içinde öğrencilere bir yandan çeşitli müzeleriyle şehir tanıtılırken diğer yandan da Mercedes-Benz Türk'ün İstanbul‘daki tesislerini ziyaret etme şansı sunuluyor. İstanbul programında ‘ Etkili İletişim' ve ‘Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma' gibi konularda seminerler de yer alıyor.

"ŞİMDİ EVDE ÖRGÜ ÖRÜYORDUM"
Projenin 'Yıldız Kız'larından Zeynep Tilmaççimen "Her Kızımız Bir Yıldız projesi ile karşılaşmamış olsaydım bugün evimde oturmuş örgü örüyordum. Bu proje sayesinde meslek sahibi oldum. Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası'nda kaporta bölümünde tek hanım olarak çalışıyorum" derken diğer bir 'Yıldız Kız' Esra Durmuş, "Otomotiv Mühendisliği bölümünde okuyorum. Mercedes-Benz Türk'te staj yapıyorum. Eğitim hayatım boyunca Her Kızımız Bir Yıldız projesinden burs aldım. Ben de ilerde belli bir yere geldikten sonra okuyamayan kızlara yardımcı olmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Mercedes-Benz Türk tarafından geliştirilen 'Her Kızımız Bir Yıldız' projesi, topluma sağladığı katkı ile önemli bir itibar kaynağı haline gelince, ünü ana şirket Daimler bünyesinde Türkiye sınırlarını aşarak Mercedes-Benz Brezilya'ya kadar ulaştı. "Made in Turkey" damgalı Her Kızımız Bir Yıldız projesi Mercedes-Benz Türk'te görev yapan üst düzey bir yöneticinin Brezilya'ya transfer oldu. Proje 'Yarının Yıldızları' adıyla Mercedes-Benz Brezilya ekibi tarafından hayata geçirildi. Böylece Türkiye‘de geliştirilen bir sosyal sorumluluk projesinin ihracatı, ilk kez Mercedes-Benz Türk tarafından gerçekleştirildi.

Her Kızımız Bir Yıldız projesi, 2006 yılında Platin Dergisi'nden "En İyi Sosyal Sorumluluk" kategorisinde "Zirvedekiler", 2007 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği'nden (TÜHİD) "Eğitim Kategorisinde En İyi Sosyal Sorumluluk" kategorisinde "Altın Pusula" ve "ODD Satış İletişim Ödülleri, 2010 Gladyatörleri - Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi" ödüllerini kazandı.

Mercedes-Benz Türk 'Her Kızımız Bir Yıldız'ın onuncu yaşını şirket çalışanları, bayiler, bağışçılar, basın mensupları ve proje kapsamında desteklenen bursiyer kız öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen bir buluşmada kutladı.

GENES: 200 KIZIMIZLA BAŞLADIK 3155 ÖĞRENCİYE ULAŞTIK

Projenin geldiği nokta ve hedeflerinin paylaşıldığı buluşmanın açılış konuşmasını yapan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes "Bugün gelişmekte olan ülkelerin en önemli gündem maddesi kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği sağlanması. Bir ülke kalkınacaksa bunu kadınların emeği ve katılımı olmadan başarabilmek imkansız. Çünkü hepimizin bildiği gibi iş yaşamında yarattıkları katma değerin yanısıra kadınlar, gelecek nesilleri yetiştirerek ve almış oldukları eğitimi çocuklarına aktararak da ülkelerinin geleceğini şekillendiriyorlar. Kadınları ekonominin dışına itmek, toplumun yarısını üretemez kılmak demek.

Kadınların ekonomiye katılımı ve üretmeleri Türkiye'nin 2023 Ekonomik Hedefleri arasında ön sıralarda…" sözleriyle Her Kızımız Bir Yıldız projesinin çıkış noktasına değindi. Genes projede gelinen noktayı ise şöyle aktardı: "Bundan tam 10 yıl önce, Mercedes-Benz Türk olarak 17 ilde 200 kızımızı destekleyerek işe başladık. Zamanla bu sosyal sorumluluk projesinin kapsamı daha da genişledi. Mercedes-Benz Türk'ün yanı sıra yan sanayi firmaları, bayiler ve Mercedes-Benz Türk çalışanları da projeye destek verdi. Bugüne geldiğimizde 56 ilde 3155 kızımıza ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 10 yılda 1551 bursiyer kızımız meslek lisesinden mezun oldu. 560 bursiyerimiz üniversite sınavını kazandı, 360 kızımız üniversite bursu aldı ve 97 Yıldız Kızımız üniversiteden mezun oldu. Mezunlarımızdan 20'sini Mercedes-Benz Türk bünyesinde işe aldık. Bu başarılı işbirliğinin mimarı ÇYDD'ye ve projeye destek veren herkese çok teşekkür ederiz" dedi.



ÇELİKEL: ÇOCUK EVLİLİKLERİNİN ÖNLENMESİNİN TEK YOLU
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ise "Her çocuğun, her insanın çağdaş bir eğitime ve insana yaraşır bir yaşam biçimine hakkı olduğu bilinciyle, uzun yıllardır toplum hizmeti veriyoruz. Her Kızımız Bir Yıldız projesi eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamayan kız çocuklarının eğitimi için geliştirilen çok anlamlı bir proje. Kız çocuklarının okullaşması çocuk yaştaki evliliklerin önlenmesinin tek yoludur. Toplumun gelişmesinde kız çocuklarının ve kadınların eğitimi için verilen katkı çok değerlidir. Bir kız çocuğunun eğitimi iki ailenin eğitimi demektir.
Bugüne kadar binlerce kızımız bu büyük projeden yararlandı ve yararlanmaya devam ediyor. Mercedes- Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Bay Genes'e, daha önceki yöneticilere ve projenin yürütülmesinde emeği geçen Mercedes'li ve ÇYDD'li bütün arkadaşlara şükranlarımı sunuyorum" dedi.