Hintliler altından vazgeçiyor

Altın fiyatlarının son 7.5 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle Hintliler altın sevdasından vazgeçmeye başladı

Hintliler altından vazgeçiyor

Dünyanın en büyük ikinci altın tüketicisi Hindistan'da tüketiciler, farklı yatırım araçlarına yöneliyor.

Dini festivallerde mücevher almayı alışkanlık haline getirmiş olan Hintli çiftçi Kiran Laxman Salunkhe, altında kalmanın riskli olduğunu savunuyor.

Salunkhe, ''Geçtiğimiz yıl altın fiyatı 32.000 rupi olduğunda mücevher almıştım. Şimdi satmak istesem kuyumcular bana 27.000 rupiden fazla ödemez. Neden altına yatırım yapayım ki?'' diye konuştu.

Son yılda altın fiyatlarında meydana gelen düşüş, Hintlilerin değerli metale olan güvenlerinin sarsılmasına neden oldu.

Inditrade Emtia Birim Şefi Harish Galipelli, Hintlilerin altına olan bağlılıklarının süreceğini fakat bankacılık ağlarının gelişmesi ve okuryazarlığın artmasıyla kırsal bölgelerdeki kimselerin yatırım fonu ya da mevduat gibi diğer yatırım araçlarını keşfedeceklerini söyledi.

Hindistan Mücevharat Birliği Başkan Yardımcısı Prithviraj Kothari, Reuters'a yaptığı açıklamada, altındaki 11 yıllık rallinin fiyatların daha da yukarı gideceği yönünde bir algı oluşturduğunu, fakat fiyatlarda meydana gelen bu düşüşün söz konusu algıyı kırdığını dile getirdi.

Kothari, ''Şimdi kişiler yatırımlarında çeşitlendirmeye gidiyorlar. Bu trend gelecek yıllarda daha da artacak. Belirsizlik dönemlerinde herkes altın peşindeydi. Şimdi istikrar sağlandığından beri ekonomik büyüme canlanacak. Bu da hisse senetleri ile gayri menkul fiyatlarını yukarı itecek'' değerlendirmesinde bulundu.