HSBC’den 7 Haziran Türkiye raporu

Dünyaca ünlü İngiliz bankası HSBC, genel seçimler için önemli bir rapor hazırladı.

HSBC’den 7 Haziran Türkiye raporu

HSBC'den genel seçim değerlendirmesi… Dünyaca ünlü İngiliz bankası, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere yönelik önemli bir rapor yayımladı. Raporun genel hatlarına bakıldığında, 7 Haziran'daki seçimlerin şu anda odak noktası halinde olduğunu, ancak seçimlerden sonra da siyasi belirsizliğin devam edeceği öne sürüldü. Devam etme nedeni olarak ise seçimlerden sonra başkanlık sisteminin uygulanmasına yönelik tartışmalar gösterildi.

HSBC raporunda 7 Haziran'daki seçimlerin öncesinde AK Parti'nin anketlerde yüzde 46 destek gördüğü ve bunun gerçekleşmesi durumunda dört dönem üst üste tek parti hükümetinin iktidara geleceği belirtildi. HSBC, Ak Parti’nin sadece tek parti hükümeti istemediğini aynı zamanda Anayasayı değiştirip, Başkanlık sistemini de istediğini ifade etti.

HSBC, anayasanın değişmesi durumunda, politika yapımında kimin dümende olacağına yönelik soru işaretlerinin ortaya çıkacağı ve yapısal reformların gerçekleştirilmesinin geri plana atılma ihtimalinin baş gösterebileceği de öne sürüldü.

2002’den buyana yapılan genel ve yerel seçimlerin grafiğinin de yer aldığı raporda, Ak Parti’nin her genel seçimde oy oranının yükseldiği, yerel seçimlerde ise 2009’da yaşanan kaybın, 2014’teki sandıktan çıkan yüzde 45.6 oyla büyük oranda telafi edildiğini ortaya koydu.

İŞTE AK PARTİLİ 3 SENARYO

HSBC raporunda AK Parti için 3 ana senaryoya değinildi.

Senaryo 1 : AK Parti 330'dan daha az koltuk alır

Bu durumda neler gerçekleşebileceğine işaret edildi. Bu senaryoda AK Parti'nin diğer milletvekilleriyle yeni anayasanın kabul edilmesi için pazarlık etmek durumunda kalacağı belirtildi. AK Parti'nin 330 koltuk alamamasının HDP'nin yüzde 10 barajını geçmesi anlamına geleceği de ifade edildi.

Senaryo 2: AK Parti 367 koltuktan fazlasını kazanır

Bu senaryoda AK Parti'nin 367'den fazla milletvekili çıkarması ve bu durumda Anayasa değişikliği için herhangi bir parti ile işbirliği yapmasına gerek kalmaması seçeneği dile getirildi.

Senaryo 3: AK Parti 330-366 koltuk kazanır

Bu durumda AK Parti'nin Anayasayı değiştirmek için diğer partilerden yardım istemek zorunda kalabileceği ifade edildi.

Kaynak:Finansgündem.com