İbre tersine döndü! Rusya: -6.5, Türkiye: -4.3

Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından geçen hafta BIST 100 endeksinde ve TL`de yaşanan kayıp Rusya`dan daha fazla olurken, bu hafta ibre tersine döndü.

İbre tersine döndü! Rusya: -6.5, Türkiye: -4.3

Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından geçen hafta Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinde ve TL'de yaşanan kayıp Rusya'dan daha fazla olurken, dün ABD‘nin Türkiye’ye verdiği desteği daha somut ve güçlü bir tona taşıması, petrol fiyatlarının bu hafta yüzde 1‘e yakın değer kaybetmesi ve Türkiye’nin dün açıklanan cari açık verisinin beklenti altında kalmasının da desteği ile bu hafta ibre tersine döndü.

Rusya vize sınırlaması, zirai ürünlerin ithalatına kısıtlama gibi peş peşe gelen ekonomik yaptırımlar açıklarken, bugün Rus borsasındaki kayıp BIST 100'ün kaybını aştı. TL ve Ruble'nin dolar karşısındaki kaybı ise dengelendi.

Geçen hafta BIST 100 endeksi yüzde 6.25 kaybederken, Rus Borsası ise yüzde 3.60 düşmüştü. Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 3.71'e ulaştığı haftada Rus Rublesi ise dolar karşısında yüzde 2.48 erimişti.

Bugün iki ülke borsası incelendiğinde 23 Kasım kapanışından bu yana BIST 100 endeksindeki kayıp yüzde 4.29 olurken, Rus borsasında ise kayıp yüzde 6.53'e ulaştı.

Söz konusu dönemde dolar TL karşısında yüzde 1.49 değer kazanırken, Ruble karşısında da yüzde 1.11 değer kazandı.

23.11.2015 1.12.2015 Değişim(%)
BIST 79774 76326 -4.29
RTSI 897.56 838.94 -6.53

USD/TRL 2.8503 2.8928 1.49
USD/RUB 65.8294 66.5606 1.11


'VAKA TRAFİK KAZASINA BENZETİLEBİLİR'

Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "Vakayı bir trafik kazasına benzetebiliriz" dedi. Her iki aracın da hasar aldığına vurgu yapan Karayazıcı "Türkiye adına hasar tespiti yapmamız gerekirse Rusya’nın uygulayacağı yaptırımlar elbette etkili olacak. Ancak bunu batının Ukrayna ihtilafı nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar ile kıyaslamak yanlış olur. Rus ekonomisi bu olaydan ağır hasar aldı" diye konuştu.

Düşen petrol fiyatları eşliğinde batının Rusya’ya yaptırımlarını bu ilkede ekonominin yüzde 2 büyümeden yüzde 4 daralmaya geçmesine neden olduğuna dikkati çeken Karayazıcı "Başka bir deyişle ekonominin gelişim yönü değişti. Araç o kaza ile takla attı" dedi.

'YAPTIRIMLARIN GENİŞLEMESİ TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ROTA DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN OLMAZ'

"Rusya’nın Türkiye’ye yaptırımları genişler ve devamlılık kazanırsa bunun Türkiye ekonomisi üzerinde etkisi rota değişikliğine neden olmaz" diyen Karayazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

'ETKİ YARATIR AMA ARAÇ TAKLA ATMAZ'

"Kaba bir hesapla Türkiye 2016 yılında yüzde 4 büyüme yerine yüzde 3,3 büyür cari açık yüzde 4 yerine yüzde 5 olabilir. Başka bir deyişle Rus yaptırımlarının frenleyici etkilerini görürüz ancak araç takla atmaz.

Bu önemsiz bir faktör mü? Elbette değil BIST yüzde 6 değer kaybederek bu hafife alınamayacak faktörü büyük ölçüde fiyatladı. Piyasa askeri risklerin ortadan kalktığını gördükçe ve süreci hazmettikçe daha gerçekçi bir refleks gösteriyor. Askeri çatışma riski NATO desteği varlığını korudukça fiyatlamaya konu olmayacaktır.

İBRE BUGÜN NEDEN TERSİNE DÖNDÜ?

Bugün Türkiye piyasalarının Rusya‘ya kıyasla daha iyi performans göstermesi ise dün ABD‘nin Türkiye’ye verdiği desteği daha somut ve güçlü bir tona taşıması, petrol fiyatlarının bu hafta yüzde 1‘e yakın değer kaybetmesi ve Türkiye’nin dün açıklanan cari açık verisinin beklenti altında kalması ile ilişkilendirilebilir."