İki bakan karşı karşıya geldi

Kabinede elektrik polemiği!

İki bakan karşı karşıya geldi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sözlerinin aksine enerji ithalatına gerek olmadığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sözlerinin aksine enerji ithalatına gerek olmadığını söyledi.
Cihan'ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı 99. dönem kaymakam adaylarına hitabı öncesinde gazeteciler, Bakan Eroğlu’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın, önümüzdeki aylarda muhtemel elektrik kesintilerini ima eden sözlerini hatırlattı. Eroğlu, ''Enerji barajlarında yüzde 50 doluluk var. Enerji ithalatına gerek yok.'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, görüşme öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın İran seyehatı dönüşünde, bu ülkeden elektrik alımının daha fazla olacağını, İran’dan gelecek taleplerin sadece Halk Bankası ile değil bir başka banka aracılığı ile de yapılacağı yönündeki açıklamalmarına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:
"Elektrik konusunda iki temel girdi var. Doğubeyazıt - Bazargan arasında bu 40 MW’lık bir hattı aynı zaman da Khoy-Başkale arasında yeni bir hat yapıldı. Bunun kapasitesi daha yüksek. Biz 400 MW kadar İran’dan elektrik alabilecek bir yapıyı hazırlamış bulunuyoruz. Bu Türkiye’nin özellikle o bölgelerde muhtemel ki önümüzdeki yaz kuraklıktan kaynaklanan bir kısım elektrik üretimlerine kısıtlamalar olursa buradan bunların bir kısmına telafi etmeyi düşünüyoruz. Aynı telafi etmeyi düşündüğümüz miktar benzer şekilde Gürcistan için de geçerli. Suyumuz olursa biz orada elektrik üretiyoruz. Yağmur yağmaz kar yağmazsa suyumuz olmaz suyumuz olmazsa biz elektrik üretemiyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki bulunan barajların bu yıl seviyelerinin düşük olduğunu gördük ve özellikle mart ve nisan aylarında beklediğimiz yağmurlarında beklediğimiz oranda gerçekleşmediğini gördük önümüzdeki aylarda artış olursa ne ala yoksa bizim barajlarımızdaki üretecek elektriğimizin daha da azalacağını ne yazık ki söylemek durumundayım. Bu yüzden de zaman zaman İran’dan, Gürcistan’dan, Bulgaristan’dan elektrik alacağız.’’