Kar, doluluğu yüzde 95'e taşıdı

Bu kış kayak merkezlerinin yüzü gülüyor. Yılbaşı ve sömestr tatili ile kayak merkezlerinde otellerdeki doluluk oranları yüzde 95'e ulaştı.

Kar, doluluğu yüzde 95'e taşıdı

Turizm sektörü en zor sezonunu geride bırakırken, kayak merkezlerinin yüzü gülüyor. Yılbaşı ve sömestr tatili ile kayak merkezlerinde otellerdeki doluluk oranları yüzde 95'e ulaştı. Özellikle Kartepe, Kartalkaya ve Uludağ gibi İstanbul'a çok yakın yerlerde doluluk oranları yüzde 100'ü buluyor. Booking.com'da birçok otellerin odaları dolmuş görünüyor. Kartalkaya'da gecelik fiyatlar 200 liradan 900 liraya kadar çıkıyor. Uludağ'da gecelik fiyatlar 150 liradan başlıyor bin 300'e kadar ulaşıyor. Merkezlere yakın otellerde fiyatlar da doluluklar da önceki yıla göre yüzde 5 arttı. Türkiye'de 28 kayak merkezinde 11 bin yatak kapasitesi var. Toplam 101 mekanik tesiste, 104 bin kişiyi ağırlayabilir. Yatak kapasitelerinin 80 bine çıkması hedefleniyor.

Yerli turist yurtiçine döndü

Türkiye'de kış turizmini daha çok iç pazar ayakta tutuyor. Kayak merkezlerine gelenlerin yüzde 90'ı yerli turistten oluşuyor. Kayak için Bulgaristan gibi ülkeleri tercih eden yerli turistte bu yıl dolar ve eurodaki artıştan etkilenerek yurt içini tercih edince doluluklar artış gösterdi. Dağ ve Kış Turizmi’nde yeni yapılan yatırımlarla ulusal pazar yanında dış pazarlara da açılan Türkiye, 9. sıradan 6. sıraya yerleşti. Son bir yıllardaki turist sayısındaki düşüşten kayak merkezlerine gelen turist sayısını da etkiliyor. Kış turizmi için aralık-şubat arası dönemde gelen ziyaretçi sayılarını esas alırsak geçen yıl yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 8’lik bir düşüş yaşandı. Buna göre; 2014 Aralık ve Şubat 2015 döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 4 .2 milyon kişi seviyesindeyken Aralık 2015 - Şubat 2016 döneminde bu sayı 3.9 milyon kişiye gerilemiş durumda.

Bu kapasite ile gelir artmaz

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı ve Beceren Otel sahibi Haluk Beceren, bu yıl canlılığın daha da arttığını söyledi. Özellikle Uludağ'da dolulukların yüzde 100'e ulaştığını kaydeden Beceren, "Bu yıl hava çok yağışlı geçen yıldan daha fazla kar var. Her yıl talep oluyor. Ancak bu yıl artış var" dedi. Kış turizminde hedeflenenlerin altının doldurulmasını gerektiğini söyleyen Beceren, "Kış turizminde potansiyel var. Ancak turist getirmekte zor. Merkezlerin çevresindeki otelleri de sayarsak yatak kapasitesi 15 bini geçmez. Bunun da 6 bini Uludağ'da zaten. Kapasitelerin artması gerek bu olmadan gelir hedeflerinin hepsi masal" diye konuştu.

Kayak ve turizm merkezi olan Erciyes’e bu yıl geçen yıldan daha yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Erciyes Kayak Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, şunları anlattı: "Bu sezon canlı başladı ve böyle sürmesini bekliyoruz. Gelenlerin yüzde 80’i yerli, kalanı Avrupa ağırlıklı. Özellikle sömestr tatilinin de başlamasıyla %100’e yakın bir doluluk oranı yakaladık. Geçen yıl 2 milyon ziyaretçi vardı. Bu yıl %50 artmasını bekliyoruz."

Yatak kapasitesi 6 bine çıkacak

Erciyes'te yatak sayısının yetersiz kalması nedeniyle, yurtdışından toplu halde gelmek isteyenleri ağırlamakta zorlandıklarını ifade eden Cıngı, "Yeni oteller art arda işletmeye açılıyor. Konaklama tesislerinin sayısı 6'ya, toplam yatak kapasitesi ise bin 614'e çıktı. Bu otellere önümüzdeki ilkbaharda 3 tane daha eklenecek. Yatak kapasitesinin 2020'ye kadar 6 bine çıkması planlanıyor" dedi.

Termal de tercih ediliyor

TÜRSAB Genel Sekteri Çetin Gürcün ise "Geçen yıla göre yüzde 5'lik bir artış gözlemliyoruz" dedi. Son dönemde Türkiye'de oda fiyatlarındaki düşüşten kış turizmi otellerinin etkilenmediğini kaydeden Gürcün, yatak kapasitelerinin ve sezonun kıtlığı sebebiyle fiyatlarda hiç düşüş olmadığını belirtti.

Kış turizmin en hit sezonunun sömestr olduğunu ve her yıl bu canlılıklarda olduğunu kaydeden TÜROFED Başkanı Osman Ayık, "Bu yıl biraz daha fazla kar oldu. Fiyatlarda artış gözlemleniyor" dedi. Yabancı turist için kış turizmi kayaktan fazla çeşitlendirme çalışmaları yapıldığını söyleyen Ayık, "Rus turist için çok ciddi çalışmalar yapılıyordu. Yarım kaldı belki önümüzdeki dönemde meyvelerini verir. Yanı sıra termale de ilgi çok. Bu yıl ocak-şubat döneminde tatilcilerin ikinci tercihi Afyonkarahisar, Yalova, Balıkesir ve Pamukkale bölgesindeki termal tesisler. Buralarda doluluklar çok iyi" diye konuştu.

Pronto Tour Genel Müdürü Ali Onaran da "Eurodaki yükselişe rağmen sömestrda yurtdışı tercih edenler de oldu. Ama daha çok yerli satıyoruz. Kış turizmi satışlarımız geçen yıla göre %30 büyüdü" dedi.

Dağ envanteri çıkıyor

Ulusal ve uluslararası düzeyde kış turizm potansiyeli bulunan, bölgesel düzeyde kış sporlarının ve yarışmalarının yapılabileceği rekreasyon amaçlı günübirlik kayak merkezleri belirlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayak Federasyonuyla birlikte Türkiye’nin dağ envanterini çıkartacak. Kayak dışında, buz pateni, curling, buz hokeyi gibi birçok spor alanları için tesis, kamp merkezleri gibi tespitler yapılması planlanıyor.

4 milyon kişiye kayak eğitimi

Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri haline gelmek için önce yerel düzeyde kayak sporunun öğrenilmesi sağlanacak. Simülatör yardımıyla güvenli ortamlarda vatandaşlara kayak sporu öğretilecek. Bu yöntemle Türkiye’de 4 milyon kişinin kayak sporuyla tanıştırılması hedefleniyor. Ulusal ve uluslararası festivaller ile olimpiyatlara daha fazla katılım sağlanması da çalışmalar arasında yer alıyor. Erzurum'un ev sahipliğinde şubat ayında 2017 Avrupa Gençlik Kış Festivali düzenlenirken; Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye'nin 2026 Kış Olimpiyatları adaylığına yönelik de çalışmalara başladı.

Dünya