Kardemir'e rekabet soruşturması açıldı

Rekabet Kurumu, demir çelik sektöründe ticari faaliyette bulunan bazı şirketlerle birlikte Kardemir hakkında soruşturma açıldığını duyurdu

Kardemir'e rekabet soruşturması açıldı

Kardemir'den konuya ilişkin KAP'a bi açıklama yapılarak, soruşturma açılmasının şirketin ceza yaptırımı ile karşı karşıya kalacağı anlamına gelmediği belirtildi.

REKABET KURUMU SORUŞTURMA AÇILAN ŞİRKETLERİ AÇIKLADI

Demir çelik sektöründe açılan soruşturmaya ilişkin Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamada soruşturmaya konu olan şirketlerin isimleri de duyuruldu. Duyuruya göre hakkında soruşturma açılan şirketler;

Kardemir Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş., Çağ Çelik Demir Çelik Endüstri A.Ş., Çelsantaş Çelik Mamulleri San. ve Tic. A.Ş., Yolbulan Demir San. ve Tic. A.Ş. ve Yolbulanlar Nakl. ve Tic. A.Ş.

Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklama ise şöyle;

"Kardemir Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş., Çağ Çelik Demir Çelik Endüstri A.Ş., Çelsantaş Çelik Mamulleri San. ve Tic. A.Ş., Yolbulan Demir San. ve Tic. A.Ş. ve Yolbulanlar Nakl. ve Tic. A.Ş.’nin demir çelik piyasasında gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetlerin 4054 sayılı Kanun'a aykırı olduğu iddiasını içeren şikayet başvurusunu, Danıştay 13. Dairesi’nin kararı üzerine yeniden değerlendirdi.

2011 YILINDA DA İNCELEME YAPILMIŞTI

Daha önce bahse konu şikayet nedeniyle yapılan önaraştırmada, Kardemir Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş., Çağ Çelik Demir Çelik Endüstri A.Ş., Çelsentaş Çelik Mamulleri San. ve Tic. A.Ş., Yolbulan Demir San. ve Tic. A.Ş., Yolbulanlar Nakl. ve Tic. A.Ş.’nin demir çelik piyasasındaki faaliyetleri incelenmiş, 27.01.2011 tarihinde, 11-06/101-34 sayı ile şikayetin reddine ve soruşturma açılmamasına karar verilmişti. Ancak anılan Kurul kararı Danıştay 13. Dairesinin 22.03.2016 tarih ve 2011/2373 E.; 2016/777 K. sayılı kararı ile iptal edildi.

Dosyada yer alan bilgi ve belgeleri 18.08.2016 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, ilgili mahkeme kararında belirtilen hususları dikkate alarak, 4054 sayılı Kanun'un 4., 6. ve 7. maddeleri kapsamında bir ihlal olup olmadığının tespitine yönelik olarak aynı Kanun’un 41. maddesi uyarınca;Kardemir Karabük Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş.,Çağ Çelik Demir Çelik Endüstri A.Ş.,Çelsentaş Çelik Mamulleri San. ve Tic. A.Ş.,Yolbulan Demir San. ve Tic. A.Ş. veYolbulanlar Nakl. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına 16-28/477-M sayı ile karar verdi.

Bilindiği üzere 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri; 6. maddesi, hâkim durumun kötüye kullanılmasını; 7. maddesi ise, hakim durum yaratmaya ya da mevcut bir hâkim durumu güçlendirmeye yönelik olarak rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuran birleşme veya devralmaları yasaklamaktadır. Soruşturma, yukarıda adı geçen şirketlerin çeşitli faaliyetlerinin, 4054 sayılı Kanun’un 4., 6. ve 7. maddeleri kapsamında ihlal olup olmadığının tespiti amacıyla başlatıldı.