Kartta borcu ne büyütüyor?

Milliyet ekonomi yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde altına gelen 4 taksit imkanını değerlendirdi

Kartta borcu ne büyütüyor?

BDDK'nın düzenlemesi ile altın alımında kredi kartına taksit imkanı kaldırılmıştı. Ama altın alımlarının gerilemesi ve bunun üzerine kuyumcuların isyanı geri adım attırdı. Geçtiğimiz günlerde altına yine 4 taksit imkanı geldi. Bununla birlikte yeni bir düzenleme ile de kredi kartı faizi ihtiyaç kredisi faizine bağlandı. Peki tüm bunlar ne demek oluyor? Krediyle altın satın almanın faturası nedir? Milliyet yazarı Güngör Uras bugünkü köşesinde bu soruların yanıtını verdi.

İşte Uras'ın yazısı;

Kuyum ile ilgili harcamalarda kredi kartına 4 ay taksit imkânı tanındı.
Bu arada kredi kartı faizi ihtiyaç kredisi faizine bağlandı.
Kuyumda kredi kartına taksit imkânı getirilmesi, kredi kartında faizin ihtiyaç kredisi faizine bağlanması halkımıza bol bol altın alma imkânını mı verecek?
Altın zorunlu bir ihtiyaç maddesi değil. Borçlanmanın bir faturası var. Altın fiyatları bir iniyor, bir çıkıyor.
Bu durumda krediyle altın satın alınır mı? Krediyle altın satın almanın faturası nedir?
Önce ihtiyaç kredisi ve kredi kartı faizleri hakkında bilgi vereyim.
(Faizlerin hesaplanma şekliyle ilgili karışık hesaplamalar var. Bu yazıda günümüzde bankaların uyguladıkları faiz oranları ortalamasına göre basitleştirilmiş bilgi verilmektedir.)

Çeşit çeşit faiz var

- Şimdilerde bankaların uyguladıkları ihtiyaç kredisi aylık faizi yüzde 1.18 oranında. Yıllık faiz yüzde 15.12 dolayında.
- Şimdilerde bankaların kredi kartı borçlarına uyguladıkları akdi faiz yüzde 2.02 oranında. Yıllık faiz yüzde 27.12 oranında.
- Şimdilerde bankaların kredi kartı borçlarına uyguladıkları gecikme faizi aylık yüzde 2.52 oranında. Yıllık yüzde 34.80 oranında.
- Bankaların şimdilerdeki “akdi-sözleşme” faizi ve “gecikme” faizi oranları, yeni faiz sınırlamasında en düşük faiz oranı olarak belirlenen çizgiye yakın. Gelecekte ihtiyaç kredisi faizi belirli oranlarda yükselirse, “akdi” faiz ve” gecikme” faizi de yükselecek.
Faiz konusundaki bu temel açıklamadan sonra gelelim kredi kartı faizine.
Kredi kartı faizi nedir? Kredi kartının faizi mi olur? Kredi katında akdi faiz nedir, gecikme faizi nedir? Çok kişi bu konuları bilemiyor.

Yazının devamını okumak için tıklayın