Kayısıyı don vurdu

Erken çiçek açan kayısı ağaçları dondan zarar gördü.

Kayısıyı don vurdu

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da üreticiler, kayısıda en kritik zamanlardan olan Nisan ayında ürünlerinin dondan zarar görmemesi için umutla bekliyor. 2014 yılında yaşanan zirai don hadisesi sonrası ağır yara alan kayısı üreticileri, tekrar kayıp yaşamamak istiyor. Geçen günlerde hava sıcaklığının eksilerde seyretmesi ile özellikle çukur ve alçak kesimlerde kısmi don hadisesi yaşandı. Battalgazi, Yazıhan, Akçadağ ilçelerinde ve bazı bölgelerde zirai don nedeniyle ürün kaybının yüzde 50’leri bulduğu söylenirken, kesin rakam için henüz erken olduğu açıklandı.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bazı bahçelerde kayıp oranının yüzde 30’da olduğunu, aslında bu oranın üreticinin lehine olacağını savunarak, meyvenin daha kaliteli olabileceğini belirtti. Malatya genelinde bazı bölgelerdeki kaybın yüzde 50-60 oranında olduğu duyumlarını aldıklarını söyleyen Solmaz, “Bu rakamlar gerçek rakam olmayabilir. Çünkü kayısı da çiçeklenme döneminin soğuğa daha dayanıklı olduğu biliniyor. Fakat, kayısının kürkünü yıkma döneminde soğukların daha tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kışın henüz tam anlamıyla geçmediğini belirten Solmaz, önlerinde don tehlikesinin mevcut olduğunu, bu nedenle de kayısıda gerçek don vakalarının netleşmediğini dile getirdi. Şu an yetkililerin sahada hasar tespitlerini belirlemeye başladıklarını belirten Solmaz, Malatya’da en belirgin zirai don hadisesinin Yazıhan ovası, Tohma kenarı, Dilek mahallesi, Battalgazi ve Akçadağ ilçelerinde yaşandığını kaydetti.

Şu an bir oran belirtilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Solmaz, kesin rakamların 10-15 gün içerisinde netlik kazanacağını söyledi. Yeşilyurt ilçesinde ise diğer bölgelere nazaran biraz daha az hasarın olduğunu belirten Solmaz, bazı mahallelerde don oranının yüzde 70’e vardığını kaydetti.

ANTALYALI ÜRETİCİ DE TEDİRGİN

Antalya Korkuteli’ne bağlı Sülekler ve Dereköy mahalleleriyle ilçe merkezinde erken çiçek açan kayısı ağaçları kar yağışının etkisiyle dondan zarar gördü. Kayısı üreticisi Süleyman Arslan, kayısı ağaçlarının 20 gün erken çiçek açtığını, hava sıcaklıklarının eksiye düşmesi nedeniyle ağaçların olumsuz etkilendiğini söyledi. Bazı bölgelerde yüzde 80’lere varan zarar oluştuğunu vurgulayan Arslan, "Sert çekirdeklilerin kaderi budur. Erken çiçek açtıklarında yüksek don riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu yıl 1100 metreyle 1200 rakımda bulunan ve çiçeklenme döneminde olan ağaçlar zarar gördü. Bazı yerlerin yüzde 80 oranında, bazı bölgelerde ise yüzde 15 oranında kayısı ağaçları zarar gördü. Ciddi manada bir zarar var. Yüksek kesimlerde ağaçlar çiçek açmadığı, halen tomurcuk şeklinde oldukları için dondan etkilenmedi" dedi.

Çiçeklenme döneminde 45 günlük sürecin riskli olduğunu kaydeden Arslan, "Halen bu dönem içindeyiz. İlerleyen günlerde yine soğuk bir hava akımının etkisine girme olasılığımız sürüyor. Bu yüzden yetiştiricilerimiz bahçelerinde soğuk günlerde sıcaklık ölçümleri yapmalılar. Sıcaklık eksi derecelere düştüğünde bahçe içinde saman, lastik gibi cisimler yakarak önlem almalıdır" diye konuştu.