KDV reformu geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütün sistemi baştan aşağı gözden geçirdiklerini belirterek "KDV reformu yapacağız" dedi.

KDV reformu geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV sisteminin baştan aşağı gözden geçirileceğini ve reform yapılacağını söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) meclis toplantısında konuşan Ağbal, kayıt dışının önlenmesi ve sektörün canlanması talebiyle sık sık KDV indirimi talepleriyle karşılaştıklarını vurguladı. Buna karşılık daha önce yaptıkları vergi indirimleri sonucunda kayıt dışılığın azalmadığını ve bu indirimlerin gelirleri artırmak yönünde kullanıldığını belirten Ağbal, kayıt dışılık yönünden herhangi bir indirime sıcak bakmadıklarını belirtti. KDV’nin sıklıkla şikayete konu olması nedeniyle bir gözden geçirme ihtiyacının da ortada olduğunu vurgulayan Ağbal “KDV ile ilgili kendimize 3 aylık çalışma süresi verdik oranlar indirim talepleri ne varsa hepsini önümüze alıp sistemi gözden geçireceğiz. KDV de reform yapacağız” diye konuştu.

Bakan Ağbal, ette aracılara kızdı

Naci Ağbal, et fiyatlarının düşmesiyle ilgili KDV indirimi önerisi yapanlar olduğunu belirtti. Ette haksız kazanç yapıldığını söyleyen Ağbal, “Birileri bize akıl veriyor. Ben üreticiye gidiyorum şu fiyat markete gidiyorum marketteki fiyatla üreticinin aldığı arasında uçurum var. demek ki birileri haksız kazanç elde ediyor. Sonra akıl vermeye kalkıyor. Sen önce haksız kazancı indir. Kimse devlete akıl vermeye kalkmasın. Biz devletiz haksız kazancın üstüne gideriz” dedi.

“Kamuda ve yargıda reform olacak”

Maliye bakanı Naci Ağbal, anayasa değişikliği teklifinin ekonomik büyümeyi ve ülkenin potansiyel büyümesini artıracağını da söyledi. Anayasanın değişmesinin ardından yargıda ve kamu iradesinde reform yapılacağını belirten Ağbal, bunun işlemleri hızlandırma yönünde katkı vereceğini vurguladı. Naci Ağbal, “Kamu yönetimi baştan aşağı reforma tabi tutulacak. Daha az kurum daha az bürokrasi yönünde düzenlemeler olacak” diye konuştu.

Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal Kredi Garanti Fonu(KGF) kefaleti ile kredi kullanımının hızlandığını söyledi. 29 mart itibariyle 109 bin firmaya ulaşıldığını ve verilen kefalet tutarının da 60,7 milyar TL ye ulaştığını kaydetti. Ağbal son 1 haftada 39 bin firmaya 20 milyar TL kefalet sağlandığını vurguladı. Maliye Bakanı “Bankaların yüzü gülüyor. Şirketler finansman sağlıyor. ‘bunlar iyice çukura düşsün’ diyenler boyunun ölçüsünü alacaklar” dedi.

Bu arada Naci Ağbal şirket kuruluş sürecinde tek durak ofisi dışında alınan tek ücret olan rekabet kurumu ödemesinin de artık sicil müdürlüklerinde alınmaya başlanacağını açıkladı.

ATO başkanı Baran: “Online işlemler artacak”

Anakara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran konuşmasında ATO nefes kredisinden yaralanan şirket sayısının 3 bin 215’e ulaştığını tutarın da 332.8 milyon TL olduğunu söyledi.

Gürsel Baran ATO olarak sicil kayıt, faaliyet ve ihale durum belgesinin İnternet üzerinden verilmeye başlandığını bu 3 belgenin oda işlem yükünü yüzde 60’ını oluşturduğunu anlattı.