Keçiören Metrosu'nda test sürüşü yapılacak

Başbakan Binali Yıldırım Keçiören Metrosu'nun test sürüşlerinde halka hitap etti. Metronun yıl sonunda açılacağı müjdesini veren Başbakan, başlangıç istasyonunda yer alan 'Gazino İstasyonu'nun 'Şehitler İstasyonu' olarak değiştirildiğini de belirtti.

Keçiören Metrosu'nda test sürüşü yapılacak
Başbakan Binali Yıldırım yapımı 12 yıldır devam eden Keçiören Metro hattında test sürüşünün başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuştu. Yıldırım, “Aşkımız hiç bitmesin Keçiören Metrosu gibi olsun diyorlar, üzülmesin başka bir slogan bulsunlar” dedi.
Ankara'da yapımı 12 yıldır devam eden Keçiören Metro hattında test sürüşleri bugün başladı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

"BU YIL SONUNDA BİTECEK"
"Bu metro inşaatı yıllar önce başladı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Bey metro inşaatlarına başladı. Bir belediye için büyük işler. Bir miktar yaptı. Sonra üzerimize yıktı. O zaman bakandım. Ne yaptık, önce Kızılay-Çayyolu, Sincan-Batıkent'i, şimdi de Keçiören-AKM'yi sene sonu yapalım. Keçiören Metrosu bu yıl sonunda bitecek. Yıldırım sözü.

YENİ METRO HATTI MÜJDESİ
Geçenlerde bu istasyonlardan birisini incelemeye geldiğimizde gazetede bri haber gördüm. 'Sevgilim, aşkımız hiç bitmesin, sürsün Keçiören Metrosu gibi olsun' diyor. Şimdi bu gençler üzülmesinler başka bir slogan bulsunlar. Keçiören Metrosu artık bitiyor, ama onların aşkları bitmesin, sevgileri devam etsin. Bittiği gibi şimdi burada da bitmiyor. Buradan 27 km Çubuk'a kadar da uzatıyoruz. AKM'den Kızılay Meydanı'na kadar 3,5 km daha ilave yapıyoruz. Başkanın kısa günün ticareti, onu da bugün kopardı. Bütün bu Keçiören bittiği zaman Ankara'da raylı sistem 64 kilometreye ulaşmış olacak.

"AVRUPALILAR CİYAK CİYAK BAĞIRIYOR"
Bizim gurur tablomuz karşımızda şehitlerimizin emaneti. Onları şehit eden hainlere hesap sormak boynumuzun borcudur. Türkiye, çok büyük bir ülke. Türkiye'nin konumu dünyanın merkezidir. Onun için herkesin gözü Türkiye'de. Bölgedeki mazlum, ezilmiş, hakları elinden alınmış milletlerin umudu da Türkiye'dir. İşte bir yandan Suriye'de devam eden bu savaş ve 500 bin masum insan hiç uğruna hayatını kaybetti. 3 milyondan fazla masum, günahsız, kadın, çocuk, genç, ihtiyar memleketimize geldi, onları misafir ettik. Bize yakışan da budur. Bu asil millete yakışan da budur. Avrupalılar ciyak ciyak bağırıyorlar. Bizim tarihimizde, geçmişimizde insanlık var, insanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışı var.

"HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜ BU TOPRAKLARDA BARINAMAYACAK"

Terör örgütlerinin aynı aklın emrinde olduğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"FETÖ gitti, betö geldi, bölücü terör örgütü geldi. Kim gelirse gelsin. Topunuz birlikte gelsin. Karşınızda dimdik duran 79 milyon vatan evladı var. Evelallah bu millet, sahip çıktıkça hiçbir şer odağı, hiçbir terör örgütü bu ülkede, bu topraklarda barınamayacaktır. Bir yandan terör örgütleriyle, bölücülerle, FETÖ'cülerle ve ülkemizi rahatsız eden DAEŞ, PYD, YPG, bilumum şer odaklarıyla amansız mücadele verirken aynı zamanda da milletimizin, sizin özlem çektiği hizmetleri birer birer tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Türkiye, dünyada yaprak kımıldamazken, küresel kriz tüm hızıyla devam ederken dünyanın dördüncü büyük köprüsünü, haziranda, Osmangazi Köprüsü'nü açtık mı? Türkiye'ye de yakışan budur. 25 katrilyon dile kolay, 25 katrilyonluk projeyi yaptık. Bursa-İstanbul 45 dakika. Onlar konuşur, AK Parti yapar."

Sultan Alparslan'ın Anadolu topraklarına ayak bastığı günün yıl dönümünde Yavuz Selim Köprüsü'nü milletin hizmetine sunduklarını hatırlatan Yıldırım, Keçiören Metrosu'nun, Keçiören ve Ankara'nın sorunları arasında yer alan ulaşım sorununu kökünden halledeceğini vurguladı.

Söz konusu metro hattında birkaç ay test sürüşleri yapılacağını ve yıl başında da yolculu seyahatlerin başlayacağına değinen Yıldırım, yolları bölerken, hayatları ve Türkiye'yi birleştirdiklerini, kuzeyle güneyi, doğuyla batıyı kardeş yaptıklarını aktardı.

"Hainler ne kadar uğraşırsa uğraşsın bu milleti asla bölemezler" diyen Başbakan Yıldırım, hava yolunu halkın yolu yaptıklarını, hızlı tren rüyasını da gerçeğe dönüştürdüklerine dikkati çekti.

Ankara'nın hızlı trenin merkezi olacağını ve uzay binaları gibi yeni bir gar binası yaptıklarını belirten Yıldırım, yeni gar binasının tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi.

"ŞEHİTLER İSTASYONU KEÇİÖREN METROSUNUN BAŞLANGIÇ İSTASYONUDUR"

Ankara'dan, İstanbul, Eskişehir, Bilecik ve Konya'ya hızlı trenle gidilebildiğini anımsatan Yıldırım, 2019 yılında Sivas'a, Yozgat'a, Kırıkkale'ye kadar da hızlı trenle gidilebileceğini ve iki saatte Sivas'a ulaşılabileceğini bildirdi.

Hızlı trenle, İzmir'e, Bursa'ya, Kayseri'ye de gidilebileceğini aktaran Yıldırım, böylece Türkiye nüfusunun yüzde 55'ini oluşturan 15 büyük şehri Ankara'ya hızlı trenle bağlayacaklarını, AK Parti iktidarlarına da bunun yakıştığını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, Keçiören metro hattında 9 istasyonun bulunduğunu ve başlangıç istasyonunun da 'Gazino İstasyonu' isimli bir istasyon olduğunu belirtti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i yanına çağıran Yıldırım, bir teklifinin olduğunu söyledi. Keçiören Metrosu'nun başlangıç istasyonuna "Şehitler İstasyonu" adını verdiklerini belirten Yıldırım, "Keçiören'de şehitlerin adını yaşatıyoruz. Artık 'Şehitler İstasyonu' Keçiören Metrosu'nun başlangıç istasyonudur." diye konuştu.

ADLİ YIL AÇILIŞI
Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek olan adli yıl açılışına katılmayacaklarını açıklamasına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Tabii ki katılmalarını arzu ederiz. Bir süre önce hem Sayın Kılıçdaroğlu ve hem de Barolar Birliği Başkanı Beştepe Külliyesi'ni gittiler, oraya yabancı değiller. Şimdi ne değişti de kısa süre içerisinde böyle bir karara vardılar, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Biz AK Parti olarak şahsım ve arkadaşlarımız, 15 Temmuz ve 7 Ağustos ruhunun yaşatılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kardeşlik, birlik ve beraberliğe özen göstereceğiz. Bu birlik havasına devam edeceğiz. Ben bir kez daha hem Sayın Kılıçdaroğlu hem de Barolar Birliği Başkanına özellikle bir kez daha davette bulunuyorum. Beştepe'de, orada yapılacak bir toplantının bir otelde yapılmasını tercih etmek, herhalde bu ülkenin gücünü göstermiyor. Bir otel salonunda yapmak yerine devletin en prestijli mekanlarından bir tanesinde yapmak çok daha doğru ve akıllıca bir karardır. Nitekim, MHP Genel Başkanı da benzer çağrıyı yaptı, kendisi katılacağı gibi Sayın Kılıçdaroğlu'na da katılması yönünde çağrıda bulundu. Beştepe milletin yeridir, kimsesin şahsi tasarrufunda olan bir yer değildir. Dolayısıyla milletin işleri de orada yerine getirilebilir. Cumhurbaşkanımızın bu toplantıya katılması şüphesiz Türkiye'de hukuk devleti ve onun getirdiği gelişmeyi gösteren ayrı bir şeydir. Cumhurbaşkanı anayasaya göre tarafsızdır. Cumhurbaşkanı Yüksek Mahkeme üyelerinin atamalarını yapıyor. Böyle bir konumu olduğu halde Cumhurbaşkanını bu tip toplantılara katılması, yargı bağımsızlığına vurgu yapmasının çok doğal bir şey olduğunu herkesin görmesi, kabul etmesi lazım" açıklamasında bulundu.

2004'TE YAPIMINI BELEDİYE BAŞLATMIŞTI
Yapımına Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü tarafından 2004'te başlanan Keçiören Metrosu, 7 Mayıs 2011'de ODTÜ Metro İstasyonu'nda gerçekleştirilen törenle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilmişti.

1,5 SAATLİK YOLCULUK 16 DAKİKAYA DÜŞECEK
AKM ile Keçiören arasındaki Keçiören Metrosu hattının, araçlar dahil toplam yatırım bedelinin 1 milyar lira olduğu belirtiliyor. Toplam uzunluğu 9,2 kilometre olan hat hizmete girip tam kapasite çalıştığında Keçiören'den Ankara'nın merkezine günde yaklaşık 800 bin, saatte ise 50 bin yolcunun seyahat etmesi bekleniyor. Metronun, trafikte yaklaşık 1,5 saat süren yolculuğu da 16 dakikaya indireceği ifade ediliyor.