Kim 10 yıl çalışıp çift kıdem tazminatı alabilir?

Kıdem tazminatını almanın koşullarından biri de emeklilikte yaş dışındaki şartları yerine getirmek.

Kim 10 yıl çalışıp çift kıdem tazminatı alabilir?

10 yıl çalışan yani 3600 günü dolduranlar, bu kapsamda istifa etseler de çifte tazminat alır. Ama sigorta başlangıcına dikkat!

İSTİSNALARI VAR

15 yıl sigorta süresi ve 10 yıl (3 bin 600 gün) çalışma süresini tamamlayanlar isterse yeni işyerlerinden de istifa edip ikinci bir tazminat alabiliyor. Tek şart bir yıllık çalışmayı tamamlamak Çalışma hayatıyla ilgili yasalarımızda kıdem tazminatı almanın yolları düzenlenmiş durumda. Bunun emeklilik, askerlik ve kadınlar için evlilik gibi bazı istisnaları bulunuyor.

EZ AZ 1 YIL ÇALIŞMA

Bir istisna da 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup 15 yıl sigortalılık süresi ile 3 bin 600 gün prim ödemesini tamamlayanlar için var. Bu çalışanlar SGK’dan 15 yıl ve 3 bin 600 günü doldurduklarına dair yazı aldıklarında işyerlerine müracaat ederek tazminatlarını alıp ayrılabiliyorlar. Tabi o işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak gerekiyor.

BAŞKA İŞE BAŞLARSA

‘Tazminatı aldıktan sonra tekrar çalışabilir miyim?, ikinci işten de tazminatımı alıp ayrılabilir miyim?” en çok sorulan soruların başında geliyor. Bu soruları, sırayla yargı kararları ışığında cevaplamaya çalışalım. 15 yıl ve 3 bin 600 yazısı ile işten ayrılan bir çalışan aslında, “Ben çalışmayı bırakıp emeklilik için bekleyeceğim” beyanında bulunmuş oluyor.

KÖTÜ NİYET

Emeklilik şartıyla işten ayrılır ayrılmaz başka işte çalışmaya başlamak hakkı kötüye kullanmak olarak yorumlanabiliyor. Ancak makul bir süre geçtikten sonra yeniden çalışmanın önünde engel yok. Yargıtay’ın verdiği kararlar da tazminat alıp işten ayrılan işçinin yeni bir işte çalışabileceğine hükümetti. Yani çalışmak ihtiyaçsa ‘kötü niyet’ kapsamı dışında değerlendiriliyor.

YİNE YAZI GEREKİYOR

İkinci işyerinde çalışmaya başlayan sigortalı yeniden 3600 gün yazısı ile tazminat alacak. Bu konuyu engelleyen herhangi bir yasal düzenleme yok. Dolayısıyla sigortalı hakkını tekrar kullanabilir. Burada da en az 1 yıl çalışma şartı var. İşyerinden ayrılırken bildirim sürelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde bu sürelerin ücretini işveren talep edebilir.