`Konut sektörü rekor kıracak`

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan kararlara göre, konutta kredi kullanım oranının yüzde 75`ten yüzde 80`e çıkarılması, gayrimenkul sektöründe hareketlik yaratması bekleniyor.

`Konut sektörü rekor kıracak`

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığından yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, konutta kredi kullanım oranının yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılması, gayrimenkul sektöründe hareketlik yaratması bekleniyor.

Sektör temsilcileri, konutta kredi kullanım oranının artırılmasının peşinatta sıkıntı yaşayan vatandaşın elini rahatlatacağını ve faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesiyle sektöre son çeyrekte büyük bir ivme kazandıracağını belirtiyor.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konutta peşinatın yüzde 20'ye düşürüldüğünü, bu kararın tek başına fazla anlamı olmadığını, diğer alınan ekonomik önlemlere bakıldığında daha fazla anlam kazandığını ifade etti.

Torun, hükümetin bir dizi önlem ve kararlar aldığını belirterek, "Taksitlendirme, taksit sayılarının artması gibi önlemler aslında ekonominin bir anlamda dinamizmini ve büyümeyi artıracak. Konutla ilgili karar da anlamlı. Bu konudaki olumlu bakışı ifade ediyor. Birçok konuda yapılan işlerin sadece kendisi değil, yarattığı algı da önemlidir. Bu tür kararların önemli olduğu, yarattığı algının sektöre katkısı ileride görülecektir." diye konuştu.

'PEŞİNATIN YÜKÜ AZALDI, FAİZ İNDİRİMİ İÇİN DE ZEMİN HAZIRLANIYOR'

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da söz konusu kararın hükümetin birlik ve beraberlik açılımına, vatandaşların tasarruf ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik teşvik edici ikinci önemli adım olduğunu vurguladı.

Konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle konut alıcılarının üzerindeki faiz yükünü hafifleten hükümetin bu kez peşinat yükünü azaltmak için adım attığını dile getiren Durbakayım, "Bu karara konut üreticilerinin de destek vereceğini, yüzde 20'lik peşinat yükünü uzun vadeye yayarak ve daha maliyetsiz alternatif çözümler üreteceğine inanıyorum." dedi.

Durbakayım, kararın ekonominin en önemli ayaklarından biri olan finans sistemine de katkı sağlayacağını dile getirerek, "Toplam konut satışlarındaki ipotekli satış oranının yükselmesi hem inşaat sektörünü hem de finans sektörünün gücünü artıracaktır. Bunlardan daha önemlisi ise yıllardır dile getirdiğimiz ve arzu ettiğimiz düşük faiz ortamı için çok önemli bir gelişme sağlandı. İpotekli konut kredisi kullanım oranının yüzde 80'leri aşması, konut kredi havuzunun dolmasına, dolayısıyla bankaların ikincil piyasa oluşturmasına uygun zemin hazırlayabilir. Konut kredilerinde ikincil piyasaların devreye girmesiyle mortgage faiz oranlarının aylık bazda yüzde 0,60'ın altına inebileceği inancı içindeyim. Peşinatın yükü azaldı, faiz indirimi için de zemin hazırlanıyor." diye konuştu.

2016'DA KONUT SATIŞLARINDA YENİ BİR REKORA İMZA ATILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise inşaat sektörü açısından zorlu bir yaz dönemini geride bıraktıklarını, her yaz inşaat sektörünün yaşamış olduğu durgun döneme 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin de eklendiğini, bu durumun inşaat sektörünü etkilediğini ifade etti.

Darbe girişiminin ardından ilk günden itibaren gerek hükümetin gerekse inşaat müteahhitlerinin müdahaleleri sayesinde konut alıcısı için tam bir fırsat zamanı oluşturulduğunu belirten Tavukçuoğlu, Emlak Konut GYO ve GYODER'in kampanyalar başlattığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı sonrası bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına çektiğini hatırlattı.

Tavukçuoğlu, söz konusu gelişmelerin ardından sektörün hareketli bir döneme girdiğini ifade ederek, "Yine 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi de alıcının yüzünü güldürdü. Hem bankalardan kredi kullanılırken ödenmek zorunda kalınan yüksek peşinatlar hem de faizlerin yüzde 1'in üzerinde olması, konut alıcısını büyük markalı konut projelerine sevk ediyordu." dedi.

Konut fiyatının yüzde 80'i için kredi kullanılabileceği kararı alındığını belirten Tavukçuoğlu, şunları kaydetti:

Bu kararı destekliyoruz. Böylece bankalardan konut kredisi kullanmak isteyen konut alıcısı 100 bin liraya ev alacağı zaman bankaya 25 bin lira değil, 20 bin lira peşinat verecek. Bankalar, kullanılacak tutarı yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek. Şu an konut fiyatlarında zaten indirim de söz konusu. Ev almak için doğru bir zaman oluştu. Konut alıcısı, bankalardan konut kredisi kullanırken yüzde 20 peşinat ödedikten sonra yüzde 1'in altındaki faizden de yararlanabilecek. Ancak daha önce de belirtmiş olduğumuz üzere, konut faiz oranlarının 10 yıl vadeli kullanımlarında yüzde 0,80-.0,70 bandında olması gerektiğini tekrarlıyoruz. Böylece konut alıcısı kira öder gibi, kendi evlerinin taksitlerini ödeyebilecek. Konut kredisindeki peşinatlar için yapılan bu atılımla da birlikte 2016 yılında konut satışlarında yeni bir rekora imza atılacağını düşünüyoruz."

PEŞİNATTA SIKINTI ÇEKENLERE NEFES ALDIRACAK

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de son günlerde hükümetin attığı adımların kendileri için çok olumlu dönüşleri olmaya başladığını ifade ederek, "150 metrekare üzeri evlerde KDV oranının 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin artılarını görmeye başladık." dedi.

Peşinatın yüzde 20'ye düşürülmesinin vatandaş için büyük kolaylık olduğunu, alıcının yeri geldiğinde yüzde 3, yüzde 2'lik bölüme dahi ihtiyaç duyduğunu dile getiren Demir, "Burada hem peşinat yüzde 5 azaltıldı hem de 150 metrekareden büyük evler için KDV yüzde 10 düşürüldü. Bunların olumlu dönüşü ister istemez olacaktır. Bu kararlar vatandaşın alım gücünü artıracak. Sektöre olumlu yansıması mutlaka olacak. Faizlerin düşmesiyle vatandaş kredili alımlara yönelmişti. Bu karar peşinatta sıkıntı çekenlere de biraz nefes aldıracak." diye konuştu.

Demir, alınan kararlar sayesinde konut sektöründe son çeyrekte yeni bir ivme yakalanacağını da vurguladı.